Animalul meu

Câini

Pisici

Rozătoare

Păsări

Acvaristică

Teraristică

Povratak

Noduli formați în urma vaccinării

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Alina Voicescu

Alina Voicescu, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Avem o catelusa ciobanesc de asia centrala de 3 luni si am observat ca la ambele picioare din spate are un fe de galma mica, nu se muta si nici nu o deranjeaza cand o pipai.Are toate vaccinurile facute si este la fel de jucausa.Imi puteti spune daca este vreo reactie adversa la vaccin? sau este o galma de grasime care se va elimina in timp?

R: Nodulii care se formeaza in urma vaccinarii, sunt reactii locale care nu se asociaza de obicei cu procese tumorale determinate de vaccin si care se vor resorbi in timp. In cazul in care aceastia nu se absorb, da exista riscul de aparitie a fibrosarcomului ca reactie a organisumului la substantele care vehiculeaza tulpinile vaccinale.

Daca este vorba doar despre o reactie inflamatorie, acesti nodulii vor trece de la sine, iar ca si perioada difera de la un organism la altul.
In cazul in care observati marirea lor in circumferinta, recomandarea noastra ar fii sa ii efectuati un control la medicul veterinar curant, pentru a se stabili cu exactitate cauzele aparitiei nodulilor. In cazul in care nu sunt noduli post vaccinali, se poate face o biopsie din zona respectiva,pentru a se identifica cu exactitate cauza aparitiilor lor.