Povratak

Acvaristică - Plante

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
anubias barteri var barteri pot
Anubias barteri var. barteri

Familia: Araceae
Condiţii speciale: nu necesită condiţii speciale
Locul de provenienţă: Africa de Vest, Camerun, Nigeria
Condiţii de creştere şi dezvoltare
Parametrii apei: pH 5,5 - 8; GH (duritatea apei) 2 - 15; Temperatura 22 - 27˚C
Nevoia de lumină: slabă
Aşezarea în acvariu: partea din spate
Descrierea plantei: Înăţimea: 40cm; Lungime: 25-30 cm

Plantă de mlaştină foarte rezistentă, ce se poate adapta cu uşurinţă la creşterea subacvatică. Este potrivită pentru decorarea acvariilor cu peşti fitofagi datorită frunzelor sale tari. Nu este foarte importantă duritatea apei pentru dezvoltarea acestei plante. Ea creşte în locuri umbrite sau semi-umbrite, pe lângă cursurile rapide de apă, fie în mediul semi-subacvatic sau complet în afara apei, şi în cazuri excepţionale creşte în întregime în mediul subacvatic.

 

În principal, această plantă se dezvoltă pe pietre şi pe trunchiuri de copaci, rareori în substrat. Este necesar să menţionăm că rizomii din care ies frunzele nu trebuie puşi în substrat, ci numai rădăcina, în caz contrar, planta va putrezi. Aceasta se aşază într-un loc unde nu există lumină puternică pentru că pe frunzele ei vor apărea alge. Când se vor usca frunzele vechi, le puteţi îndepărta fără teamă din rizomi.

 

Din cauza dezvoltării lente nu va contribui prea mult la consumul de nitraţi din apă. Anubias barteri var. barteri este una dintre plantele de acvariu cele mai apreciate, mai mari, atractive, robuste, aproape indestructibile şi reprezintă un ornament pentru fiecare acvariu, iar posibilitatea de a se prinde de pietre şi lemn, precum şi rezistenţa la peştii fitofagi, îi măresc utilitatea.

 

anubias barteri var nana golden heart pot
Anubias barteri var. nana

Familia: Araceae
Condiţii speciale: nu necesită condiţii speciale
Locul de provenienţă: Africa de Vest, Camerun
Condiţii de creştere şi dezvoltare
Parametrii apei: pH 5 - 8; GH (duritatea apei) 2 - 25; Temperatura 18 - 30˚C
Nevoia de lumină: slabă
Aşezarea în acvariu: partea centrală, din spate
Descrierea plantei: Înălţime: 5 -15 cm; Lungime: 8 cm

Plantă de dimensiuni mici, frumoasă, ce reuşeşte să se dezvolte în orice condiţii. Preferă locurile slab luminate sau pe cele umbrite. Suportă temperaturi mai ridicate. Creşte foarte lent,  frunzele ei pot supravieţui o perioadă îndelungată de timp, iar pe ele se adună o cantitate mare de alge.

 

Se poate aşeza în acvariu în diverse locuri. Planta are rizom (partea din plantă din care cresc frunzele şi rădăcina) care nu trebuie pus în substrat pentru că va duce la putrezirea acestuia şi la uscarea plantei. Este de preferat ca rizomul să fie agăţat de unele obiecte decorative (pietre sau lemn). După un anumit interval de timp, planta se va prinde de piatră sau lemn cu ajutorul rădăcinii.

 

Se poate utiliza în paludariile şi terariile cu un grad ridicat de umiditate, rădăcina ei se aşezându-se în apă, în timp ce frunzele rămân deasupra apei. În acest fel, planta va creşte mai repede decât în mediul subacvatic.

 

Aceasta este una dintre cele mai pupulare, mai rezistente, mai apreciate şi mai frumoase plante de acvariu.

 

Cabomba caroliniana
Cabomba caroliniana

Familia: Cabombaceae
Condiţii speciale: plantă cu cerinţe moderate
Locul de provenienţă: America de Sud
Condiţii de creştere şi dezvoltare
Parametrii apei: pH 4 - 7; GH (duritatea apei) 2 - 14; Temperatura 18 - 26˚C
Nevoia de lumină: ridicată
Aşezarea în acvariu: partea frontală
Descrierea plantei: Înălţime: 50 cm; Lungime: 5-8 cm

Cabomba Caroliniana este o plantă decorativă deosebit de frumoasă, mai ales dacă este sădită în tufe mai bogate. Avându-se în vedere faptul că ajunge la dimensiuni destul de mari, este potrivită pentru aşezarea în partea frontală a acvariului. Se înmulţeşte foarte uşor (prin secţionarea plantei în anumite zone şi plantarea părţilor respective în substrat). În cazul în care condiţiile din acvariu o favorizează, această plantă va creşte foarte repede şi va ajuta la eliminarea surplusului de nitraţi şi a altor compuşi nocivi din apă. Pentru o creştere rapidă, ea are nevoie de multă lumină, substrat şi CO2.

 

Frunzele ei sunt moi şi sensibile şi cel mai probabil se vor usca dacă peştilor li se administrează diverse tratamente medicamentoase.

Cryptocoryne ciliata 4
Cryptocoryne ciliata

Familia: Araceae
Condiţii speciale: plantă cu cerinţe moderate
Locul de provenienţă: Asia de Est
Condiţii de creştere şi dezvoltare
Parametrii apei: pH 6,8 - 7,8; GH (duritatea apei) 4 - 18; Temperatura 23 - 28˚C
Nevoia de lumină: medie spre ridicată
Aşezarea în acvariu: partea centrală
Descrierea plantei: Înălţime: 40-50 cm; Lungime: 10-15 cm

Cryptocoyne ciliata este una dintre cele mai răspândite plante din familia Cryptocoryne, care în natură creşte pe malul apei şi se dezvoltă atât în mediul subacvatic, cât şi la suprafaţa apei. Planta creşte şi în apă dură. Fiind o plantă foarte înaltă, acvariile trebuie să aibă o înălţime de cel puţin 50 cm. Ea creşte într-un ritm lent şi este populată de alge. Are nevoie de lumină puternică. Frunzele sunt tari şi cărnoase, de aceea rareori supravieţuieşte unui atac al vieţuitoarelor ierbivore. Se înmulţeşte prin separarea tufei.

 

Este una dintre cele mai rezistente plante de acvariu; nu permite Crypto-melting-ul. Capătă un aspect deosebit dacă se plantează în tufe, mai ales în acvariile deschise în care frunzele nu sunt expuse influenţei dăunătoare a temperaturii produse de radiaţia lămpii, situaţie în care se ridică la suprafaţa apei.

 

Cryptocoryne Parva Live Aquatic Plant
Cryptocoryne parva

Familia: Araceae
Condiţii speciale: plantă cu cerinţe moderate
Locul de provenienţă: Asia de Sud-Est
Condiţii de creştere şi dezvoltare
Parametrii apei: pH 5,5 - 8; Temperatura 20 - 29˚C
Nevoia de lumină: ridicată
Aşezarea în acvariu: partea  frontală
Descrierea plantei: Înălţime: 5-10 cm; Lungime: 5-7 cm

Cu o creştere lentă, planta cu cele mai reduse dimensiuni din clasa cryptocoryna are mai multă nevoie de lumină în comparaţie cu celelalte plante din familia ei. O altă diferenţiere faţă de celelalte reprezentante crypta este aceea că nu îşi modifică drastic forma sau culoarea frunzelor în funcţie de calitatea apei şi de luminozitatea din acvariu.

 

Nu îi cad frunzele, fenomen destul de frecvent întâlnit la plantele cryptocoryna cu prilejul  schimbării acvariului, a calităţii apei sau a gradului de luminozitate din acvariu.

 

Nu îi place să fie mutată din acvariu, aşadar, după prima plantare nu îi schimbaţi poziţia. Oferă un adăpost perfect pentru peştii mici.