Animalul meu

Câini

Pisici

Rozătoare

Păsări

Acvaristică

Teraristică

Povratak

Cauzele displaziei la caini

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Alina Voicescu

Alina Voicescu, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua! Am un caine Ciobănesc de Asia Centrală care are probleme cu tendonul, nu calcă bine pe el, tine piciorul sus. Ce as putea sa fac? Va multumesc!


R: 
Displazia este o afecțiune care constă în dezvoltarea anormală sau defectuoasă a articulației respective. Dezvoltarea anormală poate determina uzura excesivă a cartilajului articular, datorită susținerii greutății corporale, ducând în final la instalarea artrozei, o afecțiune degenerativă articulară. 

Cauzele sunt ereditare și de mediu. Cauzele ereditare sunt reprezentate de genele transmise de ambii părinți către pui și care determină această afecțiune, iar factorii de mediu sunt reprezentați de toate influențele exterioare ce pot altera creșterea și funcționarea oaselor, cartilajelor, ligamentelor, tendoanelor și mușchilor (rata de creștere, alimentația, exercițiul fizic, greutatea corporală).
Semnele clinice sunt reprezentate de șchiopătură, rigiditate după odihnă, mers țeapăn, intoleranța la activitatea fizică, aplomb modificat. De obicei, câinii nu își arată disconfortul, deoarece durerea este mai degrabă de intensitate redusă și continuă, decât ascuțită și acută.
Examenul radiologic este singura metoda de diagnostic de certitudine a displaziilor și de stadializare a bolii degenerative articulare secundare. Din punct de vedere al terapiei, se poate opta pentru administrarea substanțelor antiinflamatorii cu eliberare prelungită, care acționează la nivel osteoarticular pentru ameliorarea durerii.
Recomandarea ar fi să efectuați un examen radiologic specific pentru idenfiticarea eventualelor modificări de la nivel osos și, preferabil, o dozare de calciu din sânge. Suplimentarea cu calciu se face numai în cazul în care câinele are o deficiență de absorbție, care se poate solda cu rahitism.
Pentru a se administra tratamentul adecvat vă recomandăm să mergeți cu câinele la un cabinet veterinar, unde medicul în urma anamnezei vă poate prescrie tratamentul adecvat situației.