Povratak

Vaccinuri iepuraş

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jowad-new

Jowad Timol, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Am un iepuraş în vârstă de 8 luni, l-am cumpărat când avea vârsta de 1 lună. Nu este de rasă, este un iepure obişnuit, de casă, alb, cu ochii negri. Până în prezent, nu i-am facut niciun vaccin sau deparazitare. Îl ţin numai în casă, cuşca lui este pozitionată pe balcon (balconul fiind închis), am grijă să nu îi fie frig pe timp de iarnă sau cald pe timp de vară. Vreau să ştiu dacă trebuie să îi fac vaccin sau orice alt tratament. Menţionez că nu îl scot afară, el ia aer de pe balcon, îi aerisesc camera, în rest stă în casă atunci când ne jucăm, când aleargă. 

Vă mulţumesc! Gabriela


R: Iepurii se pot vaccina împotriva mixomatozei şi a bolii hemoragice virale. Aceste boli sunt de natură virală şi sunt contagioase. Ambele maladii sunt letale şi nu există tratamente eficiente împotriva lor.


Mixomatoza este o boală a tuturor raselor de iepuri domestice. Se mai numeşte "boala edemelor" şi se caracterizează prin prezenţa mixoamelor cutanate. Iepurii sălbatici sunt mai rezistenţi faţă de această maladie. Boala nu se transmite altor mamifere, deci nici la om.

În primă fază se constată o conjunctivită ce se agravează rapid şi se poate remarca o scurgere ocular albicioasă. Iepurii devin apatici, prezintă hipertermie (42°C), iar în cazul episoadelor acute iepurele poate deceda la 48 de ore de la primele simptome. Pleoapele, buzele şi urechiile sunt edemaţiate, apare o secreţie nazală purulentă, iar respiraţia devine greoaie. La femele se produce edemaţierea vulvei, iar la masculi a scrotului. Spre sfârşitul evoluţiei bolii iepurele intră în comă înainte de deces. Acesta se produce la 1-2 săptămâni de la apariţia semnelor clinice. Ocazional, unii iepuri supravieţuiesc, însă rămân cu sechele sub formă de formaţiuni tumorale cutanate şi sub formă de edeme subcutanate. Nu există tratament specific pentru mixomatoză.

Boala hemoragică virală (caliciviroza iepurilor) a fost pentru prima oară în anul 1984 în China, de atunci răspândindu-se pe tot globul. În Australia, la apariţia maladiei s-au înregistrat 10 milioane de decese în 8 săptămâni. Caliciviroza este înalt contagioasă, însă unele rase de iepuri sălbatici nu sunt susceptibile. Alte mamifere, inclusiv oamenii, nu sunt afectaţi de acest virus.


Simptomatologia este reprezentată de febră, necroză hepatică şi la nivelul limfonodurilor, enterită, urmată de probleme de coagulare şi de hemoragii în organe multiple. Iepurii prezintă puţine semne clinice evidente, decesul înregistrându-se la 6-24 de ore la 60-90% dintre cazuri.


Vaccinarea pentru aceste viroze se face începând cu vârsta de 1 lună, cu rapel la 21-45 de zile, urmând repetarea vaccinării la 6 luni pe toată durata vieţii iepurelui.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro