Povratak

Prezenta sangelui in urina la iepuri

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Catalin Mazilu IS

Catalin Mazilu, dr. med. vet.

MAXI PET Bd. Chimiei, nr. 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi

Î: Buna ziua! Daca iepurele meu urineaza cu sange cum pot opri asta? Va multumesc!


R: 

Urina este produsă la nivel renal și este un amestec de substanțe ce sunt eliminate din organism. Tot ce este nefolositor corpului este excretat prin urină. Fiziologic, la iepuri urina are o culoare galben pai și conține o cantitate mai mare de oxalați de calciu datorată modului de hrănire, care se face cu plante ce conțin această substanță (trifoi, lucernă, fân etc.).

În mod normal urina iepurelui are o variație a intensității culorii, de la galben închis până la galben mai deschis, în funcție de pigmenții din dieta iepurașului. Dacă există cumva vreo afecțiune, urina are o culoare ce tinde către roșu - roșu aprins (datorită prezenței sângelui).

Hematuria (urina cu sânge) sau hemoglobinuria (resturi de hemoglobină rezultate în urma spargerii celulelor roșii ale sângelui ce pot fi eliminate prin urină) este rară la iepuri și la rozătoare în general. Urina cu sânge poate fi consecința unor boli ale tractului urinar (infecții ale tractului urinar, litiază la nivelul vezicii urinare sau la nivel renal, afecțiuni renale). La femele, urina roșiatică poate apărea și datorită unor secreții vaginale asociate cu adenocarcinomul uterin, cu polipi, sau în urma unui avort.

Dacă hematuria este rar întâlnită, nu putem spune același lucru și despre urina de culoare roșie, care este destul de frecvent întâlnită la iepuri, fiind o consecință a prezenței pigmenților în unele plante pe care le consumă (de exemplu: sfecla roșie, morcov). Pigmentul care dă această colorație poartă numele de porfirină. O altă cauză poate fi excesul de calciu în alimentație. În această situație nu este un proces patologic, colorația putând dispărea la câteva zile după încetarea administrării în hrană a respectivelor plante.

Pentru a putea afla cu certitudine dacă este un proces patologic sau doar o pigmentație alimentară, vă recomand sa mergeți cu iepurele la medicul veterinar curant pentru a preleva o probă de urină și a realiza teste ce determină cauza exactă a apariției acestui fenomen.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro