Povratak

Posibiltatea contaminării cu râie de la porcuşorul de Guineea

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jowad-new

Jowad Timol, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua! Porcuşorul meu de Guineea are râie şi mă zgârie mereu. Este vreo posibilitate să iau râie de la el?
Mulţumesc. Cătălina

 

R: Râia corporală este dată de un parazit de genul Sarcoptes şi reprezintă o boală extrem de contagioasă răspândită pe tot globul. Parazitul este relativ specific în funcţie de specia gazdă, însă alte animale, incluzând omul, care intră în contact cu gazda pot fi afectate. Cel mai frecvent râia se transmite prin contact direct cu animalul afectat. Perioada de incubaţie variază mult, de la 10 zile la 8 săptămâni, şi depinde de nivelul de expunere, dar şi de la individ la individ.

Diagnosticul de râie se pune pe baza semnelor clinice, a existenţei pruritului, a aspectului crustelor, dar şi corelat cu posibilul contact cu alte animale afectate. Un diagnostic de certitudine se pune prin analizarea la microscop a probelor prelevate de pe animal.

Tratamentul se face prin tunderea animalului, se înmoaie şi se îndepărtează crustele cu ajutorul unei emulsii sau a unui şampon antiseboreic. Apoi, se va folosi preparat specific, fie topic, fie sistemic. Topic, se poate folosi un şampon pe baza de sulf sau prin îmbăieri cu amitraz. Sistemic, se poate folosi ivermectina sau salamectina spot-on.

Pentru a preveni să vă contaminaţi şi dumneavoastră, vă recomand ca după ce intraţi în contact cu porcuşorul să respectaţi normele de igienă comune precum spălatul pe mâini imediat după contact.

 

Tratamentul se realizează conform instrucțiunilor medicului vetrinar curant

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro