Povratak

Înclinarea capului la iepuri

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef

Ioana Strungaru, dr. med. vet.
MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi

Î: Buna ziua! Am sterilizat o femela iepure și in urma sterilizări se învârte f mult in cerc și tine capul întors spre stânga. Puteți sa-mi spuneți ce are? Se poate trata? Aștept un sfat de la dumneavoastră. Va multumesc!


R: 

Înclinarea capului la iepuri (torticolis) este un simptom întâlnit în diverse afecțiuni, dintre care amintim:
-otita medie;
-atac vascular cerebral;
-infecția cu Encephalitozoon cuniculli;
-larva migrans cerebrală;
-intoxicațiile;
-trauma;
-contracția mușchilor cervicali;


Otita medie

Reprezintă infecția bulei timpanice cu formarea de material purulent. Acest lucru are loc fie ca urmare a unei otite externe netratate, care prin perforarea timpanului, se favorizează migrarea bacteriilor în urechea medie, fie secundar unei infecții cronice la nivel respirator sau în urma infecțiilor generalizate cu Pasteurella multocida. Diagnosticul otitei medii se stabilește pe baza unor investigații imagistice precum CT sau RMN.

Atac vascular cerebral

AVC-urile reprezintă o afecțiune cauzată de reducerea fluxului sangvin la nivel cerebral. Există 2 tipuri de accidente vasculare: accident vascular de tip ischemic ( lipsa subită de flux sangvin la nivel cerebral) și accident vascular de tip hemoragic ( hemoragii la nivel cerebral determinat de ruperea unui vas sangvin). Accidentul vascular la animale se traduce prin semne cum ar fi: înclinarea capului sau întoarcerea acestuia, pierdera echilibrului, pierderea acuității vizuale, inclusiv până la orbire, mers în cerc.
Cauzele pot fi multiple. Multe dintre accidentele vasculare apar ca urmare a unor tumori cerebrale metastazate, dar și ca urmare a variațiilor de presiune arterială, temperaturi extreme, stări emoționale excesive, afecțiuni hepato-renale avansate, diabet sau bătrânețe avansată. Recuperarea din astfel de situații este dificilă, dar poate fi completă prin medicație și se întinde pe perioade de săptamâni sau luni.
Pentru confirmarea cu certitudine a tipului de AVC sau diferențierea de alte afecțiuni la nivel cerebral ce se pot solda cu astfel de manifestări (sindrom vestibular, tumori etc) este nevoie de examene complexe: radiografii, RMN și/sau CT. Altfel, diagnosticul va putea fi doar presupus pe baza simptomatologiei.
Tratamentul în cazul unui AVC ischemic, hemoragic sau al sindromului vestibular este în mare parte același, și anume tratament de susținere al organismului, alături de tratamentul celorlalte patologii existente (dacă sunt prezente). În cazul altor modificări la nivel cerebral, cum ar fi formațiunile tumorale, terapia depinde de poziționarea și tipul acestora.


Infecția cu Encephalitozoon cuniculli

Encephalitozoon cuniculli este un parazit protozoar, ce afectează în primul rând iepurii, dar nu numai. Au fost raportate cazuri la ovine, caprine, câini, pisici, maimuțe, cobai, vulpi.
Acest parazit este transmis de la iepure la iepure prin dejecții (în special urina) sau pe cale transplacentară.
Parazitul prezintă tropism pentru țesutul renal, țesutul nervos din encefal și ochi.
În cazul cantonării parazitului la nivelul encefalului, acesta produce inflamația țesutului și apar semne neurologice traduse prin: pareza membrelor posterioare, paralizie, înclinare acapului (torticolis), incontinență urinară, nistagmus.
Diagnosticul se stabilește pe baza testării serologice, iar tratamentul este deseori unul de susținere.

Având în vedere cauzele multiple care pot determina acestă simptomatologie (mers în cerc, înclinarea capului), vă recomandăm să faceţi cât de urgent o vizită la medicul veterinar, de preferat specializat pe probleme neurologice, care să înceapă un tratament corespunzător. Vă amintesc că bolile la animalele de companie, în special la rozătoare şi păsări, au evoluție rapidă, de multe ori fulgerătoare, din acest motiv se recomandă instituirea de urgenţă a oricărui tratament.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro