Povratak

Iepure Pitic nesociabil

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Adriana Florentina Florea

Adriana Florentina Florea, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Am de 7 ani un iepure pitic din rasa hermelină, alb cu ochișori albaștri, femelă. În data de 2 martie am primit încă un iepuraș pitic nu stiu exact rasa, tot femelă. Din 2 martie cei doi iepurași au locuit în aceași cușcă s-au accepta erau foarte drăgăstoși unul cu celălalt, se spălau reciproc, dar de sâmbătă  6 aprilie, au început să se bata și nu știu de ce.

Cel mic e foarte jucăuș și mai sare prin cușcă, atunci cel mai în vârtsă începe să mârâie să scoată sunete ciudate. Acum i-am despărțit dar aș vrea să știu cum să mă comport să poată locui din nou împreună. Mulțumesc .Dana

R: Iepurii de casă sunt animale deosebit de fricoase şi sperioase, cu reacţii foarte puternice. Reacţionează imediat, chiar violent, la prezenţa altor animale, la zgomote puternice si necunoscute. Toate modificările de mediu pot constitui factori stresanţi declanşatori ai unor entităţi patologice.În general, iepurii de casă sunt animale sociabile, ataşându-se rapid de persoanele care-i îngrijesc, manifestând, însă, frică faţă de persoanele străine.

 

Conflictele între iepuri sunt normale, atâta timp cât acestea se mențin între anumite limite.

Agresiunea iepurilor față de oameni apare de obicei atunci când nu sunt tratați corespunzător (în general devin agresivi cei crescuți singuri, cărora nu le oferiți destulă atenție, sau cei care sunt loviți).

Agresivitatea apare, de asemenea, la iepuroaicele gestante sau la cele care alăptează.

Multe dintre problemele comportamentale ale iepurilor sunt provocate de hormonii sexuali. Dacă animalul este sterilizat din timp, aceste probleme pot fi prevenite.

Prin sterilizare se diminuează sau dispar complet următoarele "probleme":

  • marcarea teritoriului prin urinare;
  • comportamentul agresiv (atât față de alte animale cât și față de oameni). În unele cazuri, iepurii sterilizați înceteaza să mai roada lucrurile din casa la doar câteva săptamani după operație;
  • reducerea mirosului urinei;
  • puteți crește mai mulți iepuri deoarece nu se vor mai bate.

De obicei, aceste operații se fac în jurul vârstei de 4-6 luni. Dacă se face după aceasta vârstă, este recomandat ca medicul veterinar să facă întâi câteva analize. Faptul ca adulții au mai multă grăsime în zona abdominală face ca procedura să fie mai dificilă și să dureze mai mult. Iepurii trecuți de vârsta de șase ani pot suferi complicații datorită  anesteziei.

Ținând cont de faptul că iepuroaica dumneavoastră are vârsta de 7 ani, vă recomand să nu o castrați. Puteți să o castrați pe cea tânără, pentru a elimina problemele enumerate mai sus.

Pentru a le muta din nou împreună, curățați foarte bine cușca în care le puneți și accesoriile (dacă păstrează mirosul iepuroaicei mai bătrâne, aceasta poate deveni din nou agresivă pentru a-și apăra teritoriul). Ștergeți ambele iepuroaice cu servețele umede (este recomandat să folosiți unele speciale pentru iepuri) - în general, animalele se acceptă dacă au același miros. Apoi introduceți-le în cușcă. Dacă și în acest caz devine agresivă iepuroaica mai în vârstă, atunci va trebui să le tineți în permanență separate.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro