Povratak

Hematom sau tumoră

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jowad-new

Jowad Timol, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua! Am o pereche de hamsteri Roborovski (mascul şi femelă). Femela a avut două rânduri de pui, după care am separat-o de mascul, acum o lună, montându-i un despărţitor în cuşcă. De circa două-trei săptămâni femela are o umflătură mare în burtă care pare să conţină sânge (se vede o culoare roşu-închis pe sub piele).

Menţionez că această umflatură nu seamănă cu o sarcină (nu e rotundă uniform, cum a fost când urma să fete) şi oricum, dacă era o sarcină, ar fi trebuit să fete până acum. M-am gândit că s-ar putea să fie o tumoare sau să aibă puii morţi în burtă. Nu ştiu care este cauza şi dacă se poate face ceva pentru că umflătura pare să devină din ce în ce mai proeminentă.

Mulţumesc, Cristi

R: Acea umflătură cu sânge poate fi un hematom sau o tumoră. Hematomomul se poate forma ca urmare a unui traumatism cu afectarea integrității unor vase de sânge sau a unui vene ori artere și cu acumulare extravasculară de sânge.

Hematomul își va opri creșterea în dimensiune odată ce presiunea dintre acesta și vasele rupte. Atunci când hematomul a s-a produs ca urmare a ruperii unei artere se pot simți pulsații hematomului datorită bătăilor cardiace.

Hematoamele de mici dimensiuni se resorb singure, uneori chiar și fără tratament. Cele ce nu se resorb se pot infecta formând abcese sau flegmoane. Hematoamele mai mari pot comprima vasele, nervii sau organele din zonă având consecințe neplăcute. În cazul hematoamelor mai mici se poate folosi sub formă de compresări betadina sau glicerina iodurată pentru a grăbi maturarea și se poate folosi și un unguent precum Lasonil.

În cazul tumorilor trebuie stabilită natura acesteia: malignă sau benignă. Aceasta se poate face prin tehnica aspirării cu un ac fin, iar proba se examinează la un laborator de specialitate. Apoi, în funcție de rezultat se va decide tratamentul.

Recomandarea mea este să solicitați un consult de specialitate la o clinică veterinară în vederea stabilirii unui diagnostic de certitudine, iar apoi să instituiți un tratament adecvat.

 

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro