Povratak

Gestația la hamsteriță

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mihaelaa-vet

Mihaela Mincu, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Hamsterii mănâncă flori de tei uscate? Am o hamsterița și nu sunt sigură dacă va făta. Îmi puteți spune care sunt semnele care mi-ar da de ințeles că ar fi gravidă?

R: Înmulțirea hamsterilor se produce destul de rapid din cauza vârstei la care ajung la maturitate sexuală (28 zile de la naștere), din cauza perioadei scurte de gestație (16 zile) dar și din cauza frecvenței perioadelor estrale. Pentru femele, monta este recomandată după trei luni de viaţă, iar la masculi nu înainte de două luni şi jumătate.

     

Gestația la hamsterița durează 16 zile. În această perioadă, femela are tendința de a mănca mai mult, abdomenul apare dilatat iar prezenta fetușilor în uter poate fi semnalizată prin palpare începând cu a șaptea zi după montă sau prin cântarirea zilnică a hamsterițelor, dimineața, înainte de hranire. Pentru fătare cușca se va pregăti cu așternut mai gros în care ele iși vor face din timp un culcuș adecvat. 

De regulă, o femelă gestantă face în medie 4-6 pui/fătare, raportul dintre sexele puilor fiind de obicei 1/1.  

Fătarea are loc în a 16-a zi de la monta și se produce de obicei dimineața la femelele aflate la prima gestație.

În  alte cazuri fătarea are loc seara sau după-amiaza. Actul fătării durează în medie 30 minute sau mai mult. Fetușii sunt expulzati ritmic, la intervale scurte, între timp femela iși aranjeaza culcuşul și bea apă din când în când. De asemenea, ea nu mănâncă nimic timp de 24 de ore.

 

Puii nou-nascuţi sunt adunaţi de mama lor de prin diferite locuri ale cuștii și depuși în culcuș. În cuib, ei formează un conglomerat de culoare roz în continuă mișcare. La inceput puii sunt lipsiți de păr,ochii sunt lipiți, observandu-se doua pete negre. La palparea capului, se simt sub piele dinții incisivi, iar la picioare se simt ghearele. Dupa doua zile, corpul puilor se începe să se acopere cu puf fin, care de la vârsta de 8 zile se transformă treptat în blană . Dupa zece zile femela își hraneşte puii cu boabe de cereale pe care le aduce în cuib. După 12-13 zile puii încep să iasă din cuib pentru a-și căuta singuri hrana . Dupa 16 zile puii văd normal, iar dupa 25 de zile are loc înțărcarea lor și se vor muta în cușcă separată.

 

Uneori femelele își pot devora puii dacă sunt stresate sau dacă au impresia că nu pot avea grijă de toți.

 

Din câte știu preferă frunzele de tei uscate, dar numai în amestec cu alte tipuri de frunze(frunze de zmeur, pătlagină, păpădie).

 

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro