Povratak

Dresarea iepurasilor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua!Am un iepuras Rex pitic in varsta de 4 luni si jumatate. De 3 zile a inceput sa aiba un comportament mai ciudat. Cand ii dau drumul prin casa imediat cum il scot incepe si face caca peste tot. Astazi a inceput sa mormaie/grohaie, se tine doar dupa mine. Il am de cand avea o luna jum. A fost tinut foarte mult in casa si nu si-a facut niciodata nevoile. De la ce ar putea fi acest comportament atat de schimbat? Va multumesc!


R: 

Spre deosebire de căţei, iepurii nu sunt în mod natural motivaţi să asculte și să fie dresați. Asta înseamnă că pedepsele nu îl vor face mai cooperant, deci trebuie să aveți foarte multă răbdare şi perseverenţa dacă vă doriți să îl dresați. În orice caz, comportamentul agresiv faţă de animalele de orice fel este total nejustificat şi nepotrivit, iar pedepsele nu trebuie aplicate în niciun context. Iepurii sunt inteligenţi şi răspund rapid la diverse comenzi. Dacă îl motivați, veți obţine rezultate, însă acestea vor veni într-un timp destul de lung.

Pentru a obţine rezultate optime, ar trebui să realizați, mai întâi, un plan de dresaj, în care să vă stabiliți obiectivele. Important este să aveți aşteptări realiste şi să nu cereți de la animăluţ mai mult decât poate. Încercați să petreceți aproximativ 30-60 de minute pe zi alături de el şi învăţați-l, zilnic, câte ceva.

Având în vedere că dresajul se bazează pe stimulente, aveți grijă să găsiți acel ceva pe care iepuraşul nu are cum să îl refuze. Poate fi vorba despre felul său preferat de mâncare şi, pentru fiecare reacţie pozitivă la dresaj, oferiți-i o bucăţică, drept recompensă. Plasați zona de dresaj într-un loc unde amândoi vă puteţi desfăşura şi, mai ales, unde el se simte confortabil. De exemplu, dacă vreți să îl învățaţi să sară în poală, puneți-l, mai întâi, aproape de canapea.

Dacă vă doriți să înveţe să meargă singur la culcuşul său noaptea, realizați sesiunile de dresaj seara, şi asigurați-vă că pătuţul său este poziţionat exact acolo unde trebuie să stea de obicei. Cu timpul, iepurele ar putea uita anumite lucruri, aşa că puteți relua anumite lecţii de care mai are nevoie pentru a-şi aminti vechile trucuri.

Recomandarea este sa urmați pașii descriși, dar vă recomandăm și sterilizarea, pentru că un iepure nesterilizat, pe lângă deviațiile de comportament specifice perioadei de călduri în care probabil se află acum, se poate confrunta și cu alte afecțiuni care se produc pe fondul producerii hormonilor și lipsei de eliberare a lor. Cea mai importantă afecțiune este procesul tumoral, care poate apărea la diferite nivele ale aparatului reproducător.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro