Povratak

Cum creșteti puiuții de hamster

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Adriana Florentina Florea

Adriana Florentina Florea, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Femela mea hamster a dat naștere la 5 puiuți. Aș dori să îmi dați informații și lucruri ajutătoare pentru a-i crește. Există suplimente gen vitamine, mâncare specială pe care ar trebui să le dau? Vă mulțumesc Gabi

R: Înmulțirea hamsterilor se produce destul de rapid din cauza vârstei la care ajung la maturitate sexuală (28 zile de la naștere), din cauza perioadei scurte de gestație (16 zile) dar și din cauza frecvenței perioadelor estrale. Pentru femele, monta este recomandată după trei luni de viaţă, iar la masculi nu înainte de două luni și jumătate.
           

Gestația la hamsteriță durează 16 zile. În această perioadă femela are tendința de a mânca mai mult. Pentru fătare, cușca se va pregăti cu așternut mai gros în care ele iși vor face din timp un culcuș adecvat. De regulă, o femelă gestantă face în medie 4-6 pui/fătare, raportul dintre sexele puilor fiind de obicei 1/1.

Fătarea are loc în a 16-a zi de la montă și se produce de obicei dimineața la femelele aflate la prima gestație. În  alte cazuri fătarea are loc seara sau după-amiaza.

Actul fătarii durează în medie 30 minute sau mai mult. Fetușii sunt expulzaţi ritmic, la intervale scurte, între timp femela iși aranjeaza culcuşul și bea apă din când în când. De asemenea, ea nu mănâncă nimic timp de 24 de ore.

           

Puii nou-născuți sunt adunați de mama lor de prin diferite locuri ale cuștii și depuși în culcuș. În cuib, ei formează un conglomerat de culoare roz în continuă mișcare. La început puii sunt lipsiți de păr, iar ochii sunt lipiți. La palparea capului, se simt sub piele dinții incisivi, iar la picioare se simt ghearele. După două zile, corpul puilor începe să se acopere cu puf fin, care de la vârsta de 8 zile se transformă treptat în blană. După zece zile femela își hranește puii cu boabe de cereale pe care le aduce în cuib. După 12-13 zile puii încep să iasă din cuib pentru a-și căuta singuri hrana. Dupa 16 zile puii văd normal, iar dupa 25 de zile are loc înțărcarea lor și se vor muta în cușcă separată.

Atunci când își crește puii, femela va avea nevoie de mai multă mâncare, crescând necesarul de proteine al organismului.  Puteți să îi dați să manânce ou fiert, soia, pâine înmuiată în lapte degresat, terci de ovăz, legume, semințe de floarea soarelui.

După înțărcare, puii dezvoltă intoleranță la lactoză și este indicat sa nu le administrați lapte deoarece vor face diaree. După separarea de mamă, hrana puiuților va fi aceeași ca și a hamsterilor adulți: alimente comerciale mixte, speciale pentru hamsteri (acestea le oferă cea mai mare parte din necesarul de substanțe nutritive), legume proaspete (trebuie introduse treptat în alimentație), ou fiert, brânză, iaurt în cantități mici (acesta ajută la menținerea unui nivel optim de bacterii în intestin). Nu este recomandat să le administrați legume cu frunze verzi; salata verde are o valoare nutritivă foarte scăzută, putând provoca scaune moi.

           

Uneori femelele iși pot devora puii dacă sunt stresate sau dacă consideră că nu pot avea grijă de toți. Cușca nu trebuie curățată în primele 3 săptămâni după fătare, pentru a nu stresa femela.

Hamsterii se bazează pe miros pentru a se recunoaște între ei, de aceea este important să nu atingeți puii în primele 2 săptămâni de viață, altfel există riscul ca mama să îi respingă sau chiar să îi manânce.

Vitaminele sunt recomandate atât puiuților cât și hamsterilor adulți, pentru a crește rezistența la boli, pentru reglarea metabolismului, pentru dezvoltarea corectă a oaselor etc. Acestea se administrează în apa de băut, putând face o cură vitaminizantă de 3-4 zile pe lună, de 2-3 ori pe an.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro