Povratak

Căderea blăniței la iepurași

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
daniela

Daniela Chelaru, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. De curând mi-am cumpărat un iepuraş, Cap de Leu. După ceafă avea parul mai rar, l-am dus la un veterinar pentru că se scărpina şi eventual am crezut că are pureci, însa veretinarul nu a găsit nimic şi mi-a recomandat să nu îi dau niciun medicament dacă îl tin în apartament.

Dupa o săptămână parul de la ceafă (de pe gât) a început sa fie din ce în ce mai rar chiar se vede o cheliuţă şi se scărpina des şi în locul fără blăniţă are o bubiţă mică. Credeți că exagerez eu sau chiar are ceva? Sper să nu fie râie şi dacă ar fi ce aş putea face? Vă mulţumesc. Claudia

 

R: Aspectul pielii și blăniței oferă informații despre starea generală de sănătate a iepurașului.

Pierderea blăniței, fără nicio altă modificare la nivelul pielii, poate avea mai multe cauze:

  • probleme hormonale,
  • smulgerea părului,
  • urmare a unei inflamații locale,
  • roaderea părului.

 

Femelele gestante sau cele pseudogestante pot să-și smulgă părului în vedea realizării unui cuib pentru pui. Ele își smulg părul de pe gât, abdomen, membre.

 

Smulgerea părului se mai poate întâlni și în cazul deficiențelor nutriționale, cum ar fi concentrația insuficientă de fibre din dietă.

 

Zona din regiunea cefei, la bază, este în mod normal cu mai puțin păr. Zonele cu păr pot să varieze în funcție de anotimpuri sau în funcție de fluctuațiile hormonale. Această zona nu se observă în mod normal atunci când iepurele își bagă capul între umeri. Dacă se observă atunci este recomandată vizita la medicul veterinar.

 

Există de asemenea și diverse afecțiuni cutanate care pot duce la căderea părului, cum ar fi prezența paraziților cutanați (cheyletiella), paraziților auriculari, care determină prurit local intens.

Există și posibilitatea ca animalul să aibă purici, atunci fiind necesară deparazitarea externă.

 

Micozele sunt o altă cauză a pierderii blăniței și a prezenței crustelor și pruritului intens. Tratamentul constă în aplicarea locală a produselor antimicotice.

 

Deparazitarea externă a iepurilor se poate face cu selamectină (în doză recomandată pentru greutatea lor), care acționează de asemenea, și pe o parte din paraziții cutanați. Pentru deparazitarea împotriva puricilor se poate folosi și Advantage de pisică.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro