Povratak

Vomă și probleme alimentare la pisică

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Pisica mea vomita daca mananca orice altceva in afara de bobite. Totul a inceput acum un an de zile dupa ce a mancat un pliculet de mancare umeda. De atunci orice altceva ar manca vomita. Tin sa mentionez ca este vaccinata si deparazitata la zi. Am fost cu ea la medicul veterinar si mi s-a spus ca daca de la bobite nu vomita atunci sa ii dau doar bobite. Probabil e ea mai sensibila. Nu mi se pare un raspuns prea bun totusi. As intelege daca ar vomita de la un anumit fel de mancare dar nu de la orice in afara de bobite. Ca tip de bobite ii dam royal canin young female combinat cu herbal. Pisica are 6 anisori.

R: Voma este un reflex natural ca o consecinţă a iritaţiei de la nivelul faringelui, esofagului sau stomacului şi reprezintă ejectarea forţată, pe gură, a conţinutului stomacului. Este un simptom al unor afecţiuni variate şi poate fi acută sau cronică. Conţinutul vomei poate fi reprezentat de suc gastric, hrană, lichide, sânge, corpuri străine, paraziți etc.

Simptomul poate fi cauzat de:
- Probleme dietetice: schimbarea bruscă a dietei, supraîncărcarea stomacului (animalul mănâncă mai mult decât este cazul sau prea repede), de intoleranţe faţă de anumite alimente, consumarea unei hrane alterate, consumarea plantelor sau a unor obiecte străine
- Parazitismul intestinal: prezenţa paraziţilor în tractul digestiv poate determina apariţia vomei, chiar se poate observa uneori eliminarea paraziţilor prin vomă dacă infestația este masivă
- Intoxicaţiile: ingerarea de plante toxice (majoritatea plantelor ornamentale sunt toxice), medicamente, substanţe chimice, agenţi de curăţare, vopseluri, antigel sau alte produse toxice la care poate avea acces animalul
- Probleme gastrointestinale: colite, gastrite, enterite, constipaţii, colon iritabil, tumori, ulcere, obstrucţii etc
- Boli metabolice: acidoză, diabet, hipertiroidism
- Boli renale, boli hepatice, pancreatite
- Infecţii: salmoneloză, piometru (infecţie la nivel uterin cu acumulare de puroi - în cazul femelelor)
- Alte cauze ar putea fi: rău de mişcare, şoc caloric, traumatisme etc.

Voma mai apare şi în inflamaţii ale mucoasei intestinale (enterite) produse de diverse bacterii sau viruşuri, în ulcere stomacale sau a porţiunii superioare a intestinului subţire, în blocajul tractusului intestinal provocat de cele mai multe ori de corpurile străine înghiţite, în dilataţia gastrică sau în afecţiuni ale intestinelor precum invaginaţii sau volvulus.

Atunci când voma este însoțită şi de alte simptome cum ar fi lipsa apetitului, diaree, modificarea stării generale, hipertermie, apariţia sângelui în vomă, persistă de 24 de ore sau apare la intervale scurte de timp, recomandarea este să vizitaţi medicul veterinar pentru stabilirea cauzei apariţiei vomei şi instituirea unui tratament adecvat.

Dacă conținutul vomei este reprezentat strict de hrană și apare la puțin timp de la ingerare este posibil ca pisica dumneavoastră să fie sensibilă la unul din ingredintele găsite în acea mâncare umedă (aditivi, coloranți etc). De asemenea, la unele animale, voma poate să apară dacă mănâncă o cantitate mare de hrană și foarte repede. Nemestecând corespunzător hrana va apărea o regurgitare a conținutului stomacal la scurt timp după ingerare.

Puteți să încercați să îi oferiți mâncare umedă la conservă sau tăviță, eventual sub formă de pate. Alternativ puteți să pasați bucățele de carne din mâncarea umedă la plic. Ar fi recomandat și să încercați să îi oferiți mese cantitativ mai mici și mai dese pentru a evita tendința pisicii de a mânca prea mult și repede.

Așezarea vasului cu hrana pe o suprafața ridicată ușor (care nu forțează pisica să mănânce cu capul în jos cum s-ar întâmpla dacă vasul este pus direct pe jos) poate ajuta la evitarea apariției vomei. Și un vas cu suport poate fi de folos. Hrănitoarele interactive sunt o bună metodă de a oferi mâncarea animalelor cu tendința de a mânca prea repede.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro