Povratak

Pisoiul meu are o bubiţă ca un herpes

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mihaelaa-vet

Mihaela Mincu, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Mihaela Mincu, dr. med. vet., Maxi Pet, Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

mihaelaa-vet

 

Î: Bună ziua. Motanul meu de 11 luni are o bubiţă ca un herpes uman pe buza superioară, apărut din senin. Nu are alte simptome, este activ şi se poartă ca de obicei. A mai făcut bubiţa asta în urmă cu câteva luni, iar veterinarul nostru ne-a spus că este un fel de herpes. I-au fost administrate injecţii anti-inflamatorii (3, în 2 săptămâni) + tinctură de propolis de 2 ori pe zi pe bubiţă. I-a trecut cu acest tratament, dar acum a apărut din nou, în acelaşi loc. Motanul meu nu iese din apartament, decât pt eventuale vizite la medicul veterinar. Hrana uscată pe care i-o dau este Purina One, iar cea umedă Hill's, Royal Canin sau Gourmet şi nu am alte animale de companie în afară de el.

Nu ştim exact ce este această bubiţă, dar fiindcă a mai avut-o, suntem îngrijoraţi. Ce ar putea fi?

Mulţumesc, Alessandra

R: Ar trebui să efectuaţi teste mai laborioase. Aceste teste implică în mod obligatoriu vizita la cabinetul veterinar pentru a stabili tipul testelor ce trebuiesc efectuate, un consult amănunțit și stabilirea etiologiei

Dintre bolile ce pot apărea cu o astfel de localizare si simptomatologie amintim : granulom eozinofilic.

Ulcerul eozinofilic (granulom eozinofilic, ulcer labial sau granulomul de lins) este specific pisicilor de orice vârstă. Se manifestă ca o leziune cronică, ulcerată, localizată la joncţiunea muco-cutanată a buzelor.

 

Etiologia nu este stabilită, dar leziunea răspunde la tratamentul cu corticoizi sau cu progestageni orali, criochirurgie şi radioterapie. Frecvent se înregistrează recidive. Leziunea este bine delimitată, roşie-maronie, ulcerată superficial şi cu margini evidente. Dimensiunile sunt variabile (de la câţiva mm la câţiva cm) şi se localizează în buza superioară, ocazional localizându-se în gingie, palat, faringe sau limbă. Prin lingere se poate extinde cutanat, pe gât, spate sau abdomen.

 

Există 3 forme clinice cu localizări diferite (pot fi prezente la acelaşi individ):

 

1. Ulcerativă - localizată la buza superioară, posibil pe limbă Eroziune ulcerativă cu marginile indurate, cu localizare de regulă la buza superioară

Clinic: prezenţa ulcerului, animalul se linge repetat fapt ce favorizează extinderea în vecinătate sau chiar în alte zone corporale.

 

2. Placa eozinofilică – de obicei pe abdomen

- iniţial o îngroşare a pielii,

- apoi zone eritematoase, bine circumscrise, umede, evoluează spre ulcere cutanate

- prurit intens,

- la examenul microscopic al ţesutului numeroase eozinofile

- eozinofilie 

 

3. Granulomul eozinofilic (granulomul linear) – localizare orală (limbă, palat), pe faţă, pe partea caudală a coapsei, la degete.

- Edemul buzei şi/sau al bărbiei. La examenul cavităţii orale – eroziuni sau ulcere cu aspect tipic de suprafaţă punctată cu alb.

- Granuloame la perniţe – deplasare dificilă

- Leziuni liniare înguste (pe coapsă) nedureroase, nepruriginoase, alopecice, ferme.

 

Tratament:

În majoritatea cazurilor granulomul eozinofil felin răspunde la tratamentul cu derivaţi de cortizon – terapie imunosupresoare

Radioterapia, criochirurgia, terapia laser, excizia chirurgicală şi vaccinuri bacteriene mixte pot rezolva problema, dar există riscul unei recidive. Leziunile pot intra în remisie spontană.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro