Povratak

Obezitatea la pisică

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
laura-dorca

Laura Dorca, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 
Î: Buna ziua. Am un motan în vârstă de 2 ani (nu este castrat) care nu face altceva înafara de a dormi și a mânca; aceasta nu ar fi fost o problemă dacă nu ar fi ajuns la obezitate.Ce mă sfătuiți să fac sa mai slăbească? Ce și cât pe zi trebuie să îi dau să manânce? Manâncă foarte multă hrană uscată. Mulțumesc anticipat.Dima

R: Principala cauză a problemelor de greutate o constituie dieta pisicii precum și lipsa exercițiilor fizice sau poate apărea în urma perioadelor de recuperare după boli sau intervenții chirurgicale. De asemenea luarea în greutate la pisici poate fi simptomul unor dereglări hormonale sau chiar al unei predispoziții genetice.

La pisicile cu păr lung, blana înfoiată poate ascunde o creștere destul de mare în greutate. Unele rase de pisici cum ar fi pisicile orientale sunt foarte lacome și alimentația lor trebuie să fie bine echilibrată.

Pentru evaluarea greutații pisicii pe lângă cântărirea efectivă, trebuie făcută și o evaluare amănunțită de către, medicul veterinar curant. Acesta va face o serie de analize pentru a descoperi eventuale cauze ale obezitații precum și gradul acesteia. 

Dacă palpăm o pisică obeză vom observa că relieful osos dispare și nu mai poate fi simțit la palpare. Abdomenul devine atat de umflat încât pisica nu mai prezinta talie.

 

În cazul în care o pisică este obeză, aceasta va avea o greutate corporală în exces de aproximativ 20%  din greutatea normală a unei pisici.

 

Printre efectele negative ce pot apărea în urma obezitații se enumeră: boli cardiace, diabet, hipertensiune, probleme articulare, osteoartrita, probleme respiratorii, afecțiunile hepatice și renale, dermatite, diverse forme de cancer.

 

Trebuie să țineți cont de faptul că exercițiile fizice sunt foarte importante pentru menținerea greutații corporale.  E bine să achiziționați  diverse jucarii care să determine pisica să se joace și să alerge cât mai mult. Acordați zilnic timp pentru a vă juca împreuna cu pisica Dvs, astfel încât să vă asigurați că face un minim de exercițiu fizic.

  

Administrarea  unei  hrane adecvate în conformitate cu rasa și greutatea pisicii  (vezi indicațiile de pe ambalajul fiecărui producător) în 2-3 porții egale, fără a o lăsa la discreție este un punct important pentru a preveni îngrășarea. Dacă  oferiți și alte recompense sau gustări veți scădea din cantitatea zilnic recomandată de producător.

 

Înainte de orice prescriere a unui program împotriva obezitații, se stabiliște greutatea țintă în funcție de rasă și animal.

În magazinul Maxi Pet puteți găsi pentru acestă problemă mai multe produse de dieta

Toate aceste diete sunt asemanătore, au în comun următoarele proprietăți:

- reducerea pierderii masei musculare cu 30% , datorită conținutului proteic ridicat;

- menținerea mobilitații normale a articulațiilor ce sunt suprasolicitate în cazul animalului supraponderal au în compoziție sulfatul de condroitină și glucozamină;

- au un conținut crescut de minerale și vitamine, pentru a compensa efectul restricției energetice;

- au un conținut crescut de fibre, ce aujută la menținerea stării de sațietate și evitarea senzației de foame continuă.

 

După ce o să ajungeți la greutatea ideală pentru pisica Dvs. (poate câteva luni),  pentru a o menține puteți folosi o hrană de calitate sortimentul Light.

Cantitatea zilnică de hrană recomandată se va face în cantitați mici și dese, fără a o lăsa la discreție.

 

Dacă stiți faptul că are un stomăcel mai sensibil, mai ales la schimbările sortimentelor de hrană e bine să faceți o trecere treptată pe parcursul a 3-4 zile, amestecând produsul pentru obezitate cu hrana dată până acum.

Dacă nu această dietă o puteți începe oricând, e bine să respectați cantitatea zilnic recomnadată. 

 

 

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro