Povratak

Despre agresivitatea pisicilor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
laura-dorca

Laura Dorca, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î:  Bună ziua. Astăzi m-am așezat pe bancă şi motanul meu se plimba pe lângă mine, se alinta şi dintr-o data a sărit la piciorul meu, mă tot muşca şi zgâria. Am incercat să îl îndepărtez de piciorul meu cu mâna, dar a început să mă zgârie şi pe mână după care m-am dus la o distanţă de câțiva metri şi a revenit la normal.

Ce a provocat aceasta ieșire?

Mulțumesc anticipat! Alexandra


R: Agresivitatea pisicilor poate fi normală atunci când încearcă să se apere de un pericol iminent sau atunci când sursa de hrană le este în pericol.

     

Devierile de comportament manifestate prin agresivitate pot fi de mai multe tipuri:

1. Agresivitatea determinată de lipsa de socializare. Lipsa de socializare cu oamenii până la 3 luni de zile face ca pisicile să fie fricoase și agresive cu aceștia.

De asemenea, lipsa de socializare cu alte pisici o poate face să aibă un  răspuns agresiv.

Unele pisici care interacționează doar cu o singură persoană sau un grup restrâns de indivizi pot fi agresive cu alte persoane.

 

2. Agresivitatea pisicii atunci când se joacă.

Unele pisicuțe pot fi destul de agresive atunci când se joacă - mușcă, zgârie - astfel ar trebui să le ajutați și să le temperați atunci cât sunt încă mici ca vârstă.

 

3. Agresivitatea determinată de frică.

Acest tip agresivitate se poate observa foarte ușor prin postura arcuită, zgomote specifice, "scuipă", horipilație.

 

4. Agresivitatea determinată de durere.

 

5. Agresivitatea dintre doi indivizi ai aceleiași specii, la masculi pentru menținerea statusului în cadrul unui grup sau împerechere.

De asemenea, acest tip de agresivitate poate interveni la maturitate (2-4 ani) la pisicile crescute în casă, dacă sunt mai multe.

 

6. Agresivitatea maternă ce apare la femelele lactante pentru protejarea puilor.

 

7. Agresivitatea determinată de comportamentul lor de prădător. Acest tip de comportament se dezvoltă pe la 5-7 săptămâni de viață.

Acest comportament poate fi deviat uneori, datorită stilului de viață,  pisica putând confunda prada uneori cu piciorul sau mâna persoanelor din jur, dezvoltând astfel un comportament impropriu și neplăcut pentru proprietari.

 

8. Agresiunea teritorială se poate dezvolta față de alte pisici, câini sau chiar oameni pentru apărarea teritoriului prestabilit.

 

9. Agresiunea idiopatică - rareori înțeleasă și greu de definit.

 

Agresiviatea pisicilor este parte componentă al comportamentului felin influențat foarte mult de trecutul fiecărui individ, sex, contextul social în care a trăit.

 

Pentru a tempera comportamentul agresiv al pisicii dvs, puteți să îi administrați hrană specială cu proprietăți pentru controlul stresului.

 

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro