Povratak

Deparazitarea interna si externa la pisici

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef

Georgiana Paraschiv, dr. med. vet.

MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi

Î:Bună seara ,am o pisicuta de doua luni si jumatate și am constatat ca are purici ,ce sfat îmi dați , ce pot folosi pt deparazitare ,mentionez ca mi-a fost adusa de copii dar înainte de asta au fost la medic cu ea dar fiind prea mica nu a putut sa-I facă nimic, i-a recomandat o pastila pe care am administrat-o după ce a ajuns la 1kg (jumatate)-dupa 7 zile cealaltă jumătate. Va multumesc!


R:

Pastilele pe care le-ați administrat sunt de deparazitare internă, împotriva viermilor intestinali.
Produsele antiparazitare existente pe piață nu înlătură decât paraziții adulți și anumite stadii larvare (ouăle acestora având un înveliș foarte rezistent), iar din acest motiv trebuie să îi faceți repetare după 10-14 zile, substanța antiparazitară va elimina și adulții apăruți în urma evoluției din stadiul de larvar. După care se va face regulat, pe toată perioada vieții la intervale de 3-4 luni.
Pentru deparazitarea externă există mai multe tipuri de produse:
• șampoane antiparazitare din plante, care au efect repelent (alungă paraziții prezenți și împiedică alți paraziți să se urce pe animal) sau șampoane antiparazitare pe bază de substanțe de sinteză cu efect paraziticid (omoară paraziții prezenți pe animal);
• pudre pe bază de plante (acționează doar asupra puricilor), pudre antiparazitare pe bază de substanțe de sinteză (acționează asupra puricilor și căpușelor);
• pipete (spot-on) cu efect imediat care acționează asupra puricilor, căpușelor, păduchilor (Frontline, Fyprist, Parakill, Pet Spot, Advantage) cu aplicare la nivelul pielii în zona cefei. Pipetele au o eficiență de 28-30 zile.
• zgărzi impregnate cu substanțe antiparazitare de sinteză, care acționează pe purici, căpușe, păduchi (Bolfo, Pess, Foresto), zgărzi impregnate cu ulei de Neem - au doar efect repelent. Zgărzile au durată de acțiune cuprinsă între 3-8 luni, protecția începând la 2-3 zile după ce sunt aplicate la gâtul animalului;
• spray antiparazitar din plante, cu efect repelent sau spray pe bază de substanțe de sinteză, cu efect paraziticid. Spray-urile au efect imediat și oferă protecție antiparazitară 7-15 zile.
Pentru a avea rezultate în lupta cu paraziţii externi se recomandă alternarea produselor de deparazitare externă (să nu folosiți mereu același produs) și aplicarea să se realizeze periodic. De asemenea, este important să nu îi faceţi baie animalului 2 – 3 zile înainte sau după aplicarea pipetelor. Foarte importantă este și deparazitarea mediului în care trăiește animalul. Aceasta se poate face prin soluții care se diluează în apă și se pulverizează la interval de două săptămâni.
Pipetele pentru aplicare spot-on se pot utiliza după vârsta de 2 luni, iar zgărzile impregnate cu substanțe ce omoară paraziții se pot utiliza după vârsta de 3 luni. Șampoanele, pudrele, precum și produsele pe bază de plante pot fi utilizate și la animalele de vârstă mai mică.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro