Povratak

Deparazitare viermişori

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
bogdan3

Bogdan Manda, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Pisica mea  are de o lună şi jumătate viermişori. Medicul veterinar i-a dat preventiv Advocate, dar am observat o lună mai târziu mulţi viermi în jurul anusului. Medicul i-a dat o pastă şi a repetat tratamentul la 10 zile, dar fără folos. Pisicuţa mea are 1 an şi nu iese din casă, aşa că nu ştiu cum a putut face viermişori.

După ce i-a fost dată acea pastă nu a mai avut viermişori, însă după 2 săptămâni au reapărut. Medicul i-a dat iar Advocate, tot fără rezultat. Am citit pe internet că acţionează preventiv. Dacă are deja viermişori mai acţionează?  Vă mulţumesc, Răzvan

R: Paraziţii intestinali întâlniţi la pisică sunt viermii cilindrici (ascarizi şi anchilostome) şi viermii plaţi (tenii). Ascarizii sunt paraziţi intestinali frecvent întâlniţi la câini şi pisici, în special la puii acestora, putând fi observaţi direct în fecalele lor. Se hrănesc cu vitamine, minerale şi alţi nutrienţi din organismul gazdă, provocând iritaţie la nivelul mucoasei intestinale, ducând la apariţia simptomelor de greaţă şi diaree. Boala este transmisă prin intermediul fecalelor, câinii şi pisicile fiind infestaţi după ce ingeră ouăle paraziţilor. 

Anchilostomele apar la câinii şi pisicile de toate vârstele. Se hrănesc cu sânge, putând provoca o anemie severă ce poate duce chiar la decesul animalului (în special cele tinere). Simptomele bolii (vărsături, greaţă, oboseală, dureri abdominale, diaree) sunt similare cu cele cauzate ascarizi, dar mai severe, iar diareea este adesea negricioasă.

 

Teniile cele mai răspândite sunt de culoare roz-albicioasă, sub forma de benzi, lungimea de câţiva centimetri la 1-2 metri. Se fixează la nivelul intestinului, hrănindu-se cu toate elementele nutritive din alimentele ingerate de animal. Semnele clinice sunt reprezentate de apetit excesiv, urmat de pierderea în greutate sau lipsa pofteri de mâncare, dureri abdominale, greaţă, diaree şi uneori fecale cu sânge.

Diagnosticul se pune pe baza examenului coproparazitologic.În cazul în care se constată că este infestat cu viermi cilindrici, se va institui tratamentul antiparazitar adecvat sub supraveghere medicală.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro