Povratak

Criză respiratorie sau alergie

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
looredana-sava

Loredana Sava, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: În urmă cu o lună de zile, pisica mea a avut o primă criză respiratorie, care însă a trecut de la sine înainte să ajungem la veterinar. Când am ajuns, doctorul a consultat-o şi a zis că e totul în regulă, probabil a facut o alergie la ceva. Am primit tratament pentru eliminarea ghemotoacelor de păr, deoarece ea şi vomită destul de des (atât păr, cât şi lichid gălbui) şi e şi constipată… Am trecut deci şi la altă mâncărică: Royal Canin Fibre Response, amestecată cu Persian şi Hair&Skin (înainte mânca doar Sensible şi Exigent).

Ieri seară însă, a făcut o a doua criză…de intensitate mai mare... am mers de urgenţă la veterinar…a fost consultată, i s-a făcut o injecţie cu antiinflamator, diagnosticul rămânând acelaşi: anafilaxie. A mai zis că există un “tremur ventricular”, dar probabil e de la stresul că nu poate respira şi venitul la veterinar. S-a mai calmat, respiră mai uşor, însă a rămas cu o respiraţie sacadată… diferită de cea obişnuită… Am sunat doctorul şi mi-a zis să vin din nou dimineaţa următoare la cabinet să mai facem o tură de antiinflamatoare… dar că respiraţia va rămâne aşa până voi elimina elementul la care e alergică…  

Ce pot să mai elimin? Curăţenia este foarte ok… praf foarte puţin… şterg zilnic… covoare doar de estetică, nu sunt mari sau voluminoase, din acelea “pufoase, cu laţe”… Le-am luat tocmai pentru ea... să poată trage de ele fără să se facă urâte şi să putem aduna părul de pe ele mai uşor. Dacă are alergie la acarieni… ce fac? sau la ciuperci, mucegaiuri (care se fac iarna în anumite zone... nu am ce să le fac… chiar şi cu dezumidificator şi curăţare cu hipoclorit - cel din urmă miroase foarte rău, nu pot da foarte des... doar vara)? Și la polen? N-o mai las la geam? Ea nu iese deloc afară…doar stă pe geam… Vă rog sfătuiţi-mă cu ceva…din experienţa dumneavoastră. Aş mai vrea să ştiu dacă se pot face ceva analize pentru a determina alergenii... să ştim de ce să ne ferim.

Suntem dintr-un oraş mai mic (Reşiţa) unde sunt puţini veterinari, iar analizele, cele care se fac, se fac cu ajutorul medicilor de la spitalul judeţean - cu aparatura lor... deci un pic mai ciudat... Aş putea duce pisica la Timişoara (fiind oraşul cel mai mare din zonă şi drumul cel mai scurt pentru ea), dar v-aş ruga să-mi recomandaţi pe cineva.... Să mai spun că este o pisicuţă persană, în vârstă de 7 ani, şi a stat în acelaşi apartament de la un an… de când am primit-o, deci de 6 ani… schimbări majore nu au fost. Este tot mediul ei, am renovat acum doi ani…total….dar pentru schimbări în bine, fără covoare, mai uşor de curăţat…mai curat, mai sănătos. Aştept orice fel de răspuns… Sunt disperată…nu vreau să o dau sub nici o formă…dar nici nu vreau să o văd cum se chinuie să respire…Vreau să elimin ceea ce îi provoacă alergia… Sau să aflu la ce anume e alergică…pentru a-i face vreun vaccin folositor…dacă este aşa ceva şi pentru ele. Mulţumesc. Diana

R: Cea mai frecventă cauză a tulburărilor respiratorii la pisică o reprezintă bolile de inimă. Având în vedere că medicul la care aţi fost a depistat şi un murmur ventricular ar trebui să mergeţi să-i faceți şi un EKG pentru a vedea dacă există o problemă mai serioasă la acest nivel. Cel mai bine ar fi să mergeţi totuşi la un cabinet veterinar unde să fie un medic specializat în cardiologie. Din păcate nu vă pot recomanda pe cineva din Reşiţa sau alt oraş decât Bucureşti deoarece nu cunosc. Căutaţi dumneavoastră pe site-uri ce cabinete aveţi în zonă şi în general se găsesc şi forumuri pe care se discută ce medici sunt mai buni la cabinetul x sau y şi orientându-vă după asta puteţi găsi mai uşor un medic bun.

În afară de cardiopatii poate fi vorba într-adevar şi de un alergen. Hipocloritul de sodiu poate fi şi el o cauză a alergiei. Vă recomand să nu îl mai folosiţi cel puţin o perioadă până este depistată cauza problemei.Chiar dacă l-aţi folosit cu ceva timp în urmă, alergiile se manifestă pe termen îndelungat astfel nu este exclus să fie vorba de o intoxicaţie cu hipoclorit.

În cazul în care este vorba de o alergie provocată de acarieni, ideal ar fi să vă deparazitaţi pisica în mod regulat, nu numai datorită faptului că aceştia pot da alergii însă ei sunt responsabili şi de alte boli. Având totuşi o pisică de apartament nu văd de ce acarienii ar reprezenta o problemă. După o deparazitare externă a pisicuţei şi a locuinţei, nu mai aveţi de ce să vă faceţi griji în această privinţă decât în situaţii excepţionale cum ar fi, de exemplu, dacă intraţi în contact cu un animal infestat ducând astfel paraziții la pisicuţa dumneavoastră.

De asemenea, aveţi grijă cu substanţțele pe care le folosiţi pentru curăţenie. Acestea folosite în exces sau nediluate suficient, pot produce iritaţii la nivelul căilor respiratorii.

Puteţi să faceţi şi un test pentru a determina la ce este alergică pisica dumneavoastră. Acesta se face prin inocularea intradermică a diferite substanţe. Reacţia pozitivă la un anumit potenţial alergen se manifestă prin tumefierea locului de inoculare. Astfel veţi ştii ce anume cauzează alergia pentru a ştii de ce să vă feriţi exact pe viitor.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro