Povratak

Avantajele și dezavantajele castrării la motani

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Medic veterinar - MAXI PET Str. Sibiului, nr.10 Șelimbăr, Jud. Sibiu, Șelimbăr


 

Î:         Am un motan de 3 ani jumatate si vreau sa il castrez deoarece a inceput sa-mi marcheze prin casa. Daca merg la clinica si ii fac analizele de sange de globule albe si ekg este de ajuns ca sa stiu ca din punct de vedere al sanatatii e ok? Precizez ca anestezia se va face cu masca inhalstorie si metoda de castrare va fi cea minim invaziva.


R:         
Castrarea masculilor este o intervenție chirurgicală prin care sunt îndepărtate testiculele acestuia. Este o operație ireversibilă. Odată făcută intervenția, motanul nu va mai putea avea pui niciodată. Castrarea se face dintr-o serie de motive.

 

             Avantajele castrării :

-pentru marea majoritate a proprietarilor faptul că animalul nu va mai putea avea pui este principalul motiv pentru care optează pentru castrare;
-reducerea mirosului și a comportamentului de marcare a teritoriului cu urină;
-reducerea comportamentului agresiv cu alți motani;
-reduce riscul de a contacta o serie de boli cum ar fi leucemia felină, imunodeficienţa felină și peritonita infecțioasă felină.
-reducerea riscului de suferi diverse accidente. În cazul pisicilor care au acces afară se reduce riscul de fi lovite de mașini, de a fi mușcate de câini etc.
-reducerea riscului de apariție a cancerului, testosteronul fiind principalul factor în declanșarea proceselor tumorale în special cele de la nivel testicular. Cu cât intervenția este făcută mai devreme cu atât riscul de apariție a bolii este mai redus, inclusiv pentru bolile prostatei. Castrarea este recomandată la vârsta de 4-6 luni.
-reducerea riscului de apariție a unor tulburări metabolice;
-reducerea suprapopulării.

           Dezavantajele castrării:

-este o intervenție chirurgicală simplă, însă care totuși necesită anestezie. Un număr foarte mic de animale au probleme la anestezie sau în timpul recuperării postoperatorii însă, cu ajutorul personalului calificat, cu o supraveghere atentă, riscul se reduce foarte mult, dar nu poate fi eliminat complet. Cu cât animalul este mai tânăr cu atât riscul de a apărea complicații este mai mic.
-riscul de a lua în greutate. Cu o evidentă atentă a greutății animalului și cu un management nutrițional potrivit nu este nici un motiv pentru care animalul să ia în greutate după castrare.
-riscul de manifesta obstrucții uretrale, însă cu o dietă potrivită se poate preveni formarea de cristale în urină. Există diete special create pentru pisici castrate care au rolul de a preveni, pe de o parte, formarea de cristale în urină și, pe de altă parte, îngrășarea.

 

         Punând în balanță beneficiile și dezavantajele castrării, aceasta se înclină în favoarea castrării, excepție făcând animalele folosite la reproducție.

 

         La masculii procedura de castrare e foarte simpla. Sunt necesare două incizii mici la nivelul sacilor testiculari. Îndepărtarea testiculelor se face foarte rapid. Datorita dimensiunii mici a inciziei de cele mai multe ori nici nu e necesara sutura. Imediat după operație motanul poate fi luat acasă. Se recomanda supraveghere din partea stăpânului în primele 24 de ore.


        Cea mai bună decizie în privința sterilizării o puteți lua împreună cu medicul veterinar curant, acesta cunoaște cel mai bine istoricul pisicii dumneavoastră și vă poate ajuta să luați decizia cea mai bună atât pentru dumneavoastră cât și pentru motanul dumneavoastră.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro