Povratak

Anxietatea de separare la pisici și cum să îi faci față

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef

Medic veterinar,

 MAXI PET Bd. Chimiei, nr. 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi


 

Î: Urmează să înceapă școala, iar eu și soțul meu reîncepem munca la birou. Citisem, la un moment dat, despre anxietatea separării la animalele de companie - în special la pisici. În condițiile în care pisoiul nostru, Rică, va rămâne singur pe o perioadă mai lungă de timp decât până acum, după ce anume ne putem da seama și care sunt măsurile de prevenție pe care le putem lua pentru a-l liniști? Vă mulțumesc!


R: 
Una dintre cele mai frecvente forme de anxietate a pisicii este anxietatea de separare, în care pisica devine stresată atunci când plecați de lângă ea sau când este lăsată singură acasă.

Acest lucru este des întâlnit, în special în cazul pisicilor cu antecedente de abandon sau care și-au schimbat locuința sau au trecut de la un proprietar la altul.

Dacă pisica dvs. prezintă semne de stres și anxietate, este extrem de important să vă vedeți medicul veterinar pentru a exclude problemele medicale.

 

Este relativ ușor de observat dacă aveți o pisicuță anxioasă. Aceasta:

 

- Tremură
- Se retrage și se ascunde
- Este mai puțin activă
- Are comportament distructiv și agresiv
- Prezintă ulcerații și leziuni rezultate din excesul de auto-îngrijire, etc.

 

Alte simptome includ:

 

- Reducerea sau pierderea poftei de mâncare
- Scăderea în greutate
- Mieunatul excesiv
- Letargia și neliniștea.

 

Primul lucru pe care trebuie să-l știți pentru a vă ajuta pisica anxioasă este că nu trebuie să o pedepsiți sau să o certați pentru comportamentul anxios. Acest lucru doar va crește asocierile negative și frica și va înrăutăți lucrurile. Scopul ar trebui să fie să o ajutați să se simtă în siguranță și relaxată în mediul său.

De exemplu, dacă pisica este anxioasă când poate simți că sunteți pe punctul de a pleca, instruiți-o să se așeze și recompensați-o atunci când o face, cu o gustare delicioasă sau cu o jucărie preferată. În timp, va asocia plecarea cu această recompensă pozitivă și va învăța să se împace cu ea. Scopul principal al acestui dresaj și al condiționării este de a vă învăța pisica că este în siguranță și că este în regulă să se relaxeze.

 

Dacă dumneavoastră credeți că în această perioadă, pisoiul Rică va suferi de anxietate, luați măsuri. Acum, când întreaga familie este agitată cu pregătirile și gestionarea noilor activități, luați în considerare modul în care acest nou program îl va afecta pe Rică și ajutați-l să se adapteze, facilitându-i tranziția. Măriți încet perioada de timp în care este singur acasă până în prima zi de școală. Cu dragoste, răbdare și dorința de a ajuta, pisoiul dvs. are o șansă excelentă de a fi fericit.

 

Atunci când sunt singure, animăluțele noastre sunt supuse unor pericole. De aceea vă recomandăm să nu lăsați cabluri sau fire la îndemâna lui, să nu lăsați pungi de plastic ( eventual le puteți tăia mânerele pentru a nu se prinde în ele). De asemenea, evitați să îi lăsați jucării cu șnururi sau panglici în care, din joacă, se pot prinde. Nu lăsați geamurile rabatate/deschise și restricționați accesul la plantele din casă.

 

Pentru liniștirea pisicilor și crearea unui mediu familiar puteți folosi produsul Feliway.

Feliway este un difuzor cu feromoni care împrăștie constant substanțe „prietenoase”, oferind pisicilor o stare de bine și combătând stresul.

 

Feliway vă calmează pisica, aceasta simțindu-se mai puțin stresată, iar comportamentul ei se va schimba în mod pozitiv. Absența acestor mirosuri familiare se pare că sporește gradul de anxietate și stres al pisicilor.
Produsele Feliway sunt o replică sintetică a feromonilor faciali ai pisicilor și conțin substanțe active naturale din iarba mâței pentru calmarea felinelor și inducerea unei stări de bine. Aceste arome calmante oferă bună dispoziție și ajută prin marcarea unui teritoriu în care pisica se simte în siguranță.

 

Efectul este de calmare, nicidecum de sedare și nu afectează starea de sănătate a motanului dumneavoastră.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro