Povratak

Rană papagal nimfă

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ciiprian-balbuzan

Ciprian Balbuzan, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Am luat astăzi un papagal nimfă. Am observat că are o rană ușoară la începutul aripilor și devine agresiv de multe ori. Ar trebui să merg urgent la un medic veterinar.
Vă rog ajutați-mă!!! Diana

R: Este destul de dificil să ne dăm seama ce fel de rană are papagalul dumneavoastră și de unde provine aceasta. Se întâmplă adesea la papaglii crescuți în captivitate împreună cu alți semeni să apară dispute, astfel rănile de pe aripi sau de pe corp provin din altercațiile cu ceilalți indivizi. Stresul poate fi incriminat de asemenea, papagalii de multe ori se automutilează, provocându-și răni. Întotdeauna la achiziționarea unei păsări sau oricare animal de companie, verificați starea de sănătate a acestuia, astfel încât să nu aveți surprize precum în situația de față.

Se recomandă pentru verificarea stării de sănătate a animalelor și pentru a vă asigura că ați achiziționat un exemplar sănătos, să faceți câteva vizite la magazinul de unde doriți să cumpărați pasărea.

Trebuie să observați dacă păsările în general sunt sănătoase, nu există excremente moi în colivie, răni pe corp, păsările să fie vioaie etc. Altfel, se pot întâmpla surprize neplăcute precum situația de față, când va trebui deja să apelați la serviciile unui medic veterinar. Vă recomandăm să mergeți cât de curând la un medic, pentru evaluarea stării generale de sănătate a păsării.

Comportamentul agresiv este normal în primele zile de la achiziționarea unei păsări, întrucât aceasta nu este familiarizată cu noua locuință, persoane străine, de aceea va trebui să aveți multă răbdare cu nimfa dumneavoastră și să îi arătați cât mai multă afecțiune. Nu încercați să vă apropiați prea mult de papagal în primele zile, ci așteptați să se familiarizeze cu noua locuință. Apropiați-vă cu blândețe, oferiți-i recompense, fructe.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro