Povratak

Perioada incubației la canari

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Medic veterinar - MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 


 

Î:          Buna ziua. Am o pereche de canari,este a patra oara când depun oua,dar niciodată nu au eclozat. Le ofer semințe,mâncare pentru canari,fructe, apa cu vitamine,au calitatea speciala pentru baie. Nu inteleg ce fac greșit. Va rog din suflet daca imi puteți da un sfat ce as putea face. Multumesc anticipat pentru raspuns.


R:        
În perioada premergătoare depunerii, ca și în perioada incubației este foarte important să oferiți femelei posibilitatea de a se îmbăia, umiditatea este extrem de importantă atât în “prepararea” ouălor cât și în procesul de incubație (când ouăle din cuib trebuie sa aibă diferite niveluri de umiditate pentru a se dezvolta normal). Dieta femelei este foarte importantă, oferiți-i neapărat suplimente de calciu și minerale (os de sepie, blocuri de minerale), ou fiert tare, fructe și legume proaspete precum: măr, banană, portocală, căpșuni, pepene, broccoli, porumb, morcov etc, semințe înmuiate în apă (48 de ore).

 

            În general, femela canar va depune în medie circa 4-6 oua mici și albăstrui (deși este posibil să fie depuse chiar și 8 ouă). Ouăle sunt depuse dimineața devreme, câte unul pe zi, iar ultimul ou depus este mai albastru decât celelalte. Procesul de incubație poate începe cu al treilea – al patrulea ou sau abia după depunerea ultimului ou. Ouăle fertile rămân viabile pana la 7 zile la temperatura camerei dacă procesul de incubare nu a început, așa că nu aveți motive de îngrijorare.

 

            Nu neapărat toate ouăle depuse sunt fertile, se estimează că doar circa 80-90% din ele vor dezvolta pui. După 2-3 zile de la începerea incubației ouăle pot fi verificate pentru a evalua fertilitatea lor și dezvoltarea embrionului dinăuntru. Pentru aceasta va trebui să folosiți o mini lanternă (sau să adaptați o lanternă mai mare) al cărei fascicul de lumina să nu fie foarte puternic (expunerea la căldură puternică omoară embrionul). Luați oul și, într-o camera unde este întuneric, expuneți fundul acestuia (capătul mai lat) la fascicolul de lumina provenit de la lanterna. Dacă oul este fertil va trebui sa vedeți imediat sub coaja o rețea fina de capilare distincte și roșii, iar embrionul apare ca o pată închisă la culoare în mijlocul acestei rețele.

 

           Veți vedea de asemenea și o bulă de aer în interiorul cojii. Dacă embrionul este mort va apărea ca o pată de culoare închisă, uscată în interiorul cojii. Dacă oul este infertil sau nu este incubat va permite trecerea luminii prin el. Încercați să limitați pe cât posibil atât durata procedurii de verificare a fertilității ouălor, cât și durata expunerii oului la fascicolul de lumină pentru a nu afecta embrionii. Manipulați ouăle cu mare grijă întrucât sunt foarte fragile! Nu zgâlțâiți ouăle, nu le întoarceți de pe o parte pe alta pentru ca omorâți embrionii! Ouăle infertile sau cu embrionii morți trebuieîndepărtate din cuib.

 

           Incubarea ouălor este făcută numai de femela, care își petrece aproape tot timpul în cuib, fiind hrănită și de către mascul. În timpul incubației, atât ziua cât și noaptea, femela întoarce ouăle de pe o parte pe alta în cuib, pentru a preveni aderarea embrionilor de coaja oului. Întreruperea procesului de incubație se soldează întotdeauna cu moartea embrionilor.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro