Povratak

Perioada imperecherii perusilor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Alina Voicescu

Alina Voicescu, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua!Cum imi dau seama daca perusul meu trebuie sa depuna oua? In ultima vreme stau mai mut pe jos nu stau sus pe betele din colivie sunt cam agitati fac mai multa galagie ..mai am o pereche dar acea nu sunt nici agitati si nu fac nici galagie. Va multumesc!


R: 

Perioada de imperechere de la perusi incepe primavara, odata cu zilele lungi si insorite si se sfarseste la inceputul toamnei. In captivitate perusii pot fii reprodusi pe tot parcursul anului, daca li se asigura conditiile necesare. In perioada de reproducere dieta unui perus este foarte importanta si trebuia sa fie una sanatoasa si echilibrata. In acest sens trebuie sa se asigure o hrana diversificata cu un continut ridicat de proteine si vitamine :
- mixuri de seminte de calitate
- fructe si legume crude : morcovi,sfecla, mar, banana, portocala, pere etc.
- ou fiert tare, se poate administra si coaja pisata ( coaja trebuie bine spalata inainte de a se adminsitra spre consum )
- suplimente de calciu si vitamine - pe toata perioada reproducerii trebuie sa existe os de sepie, bloc mineral. Suplimentele vitaminice sub forma lichida se administreaza in apa de baut dar nu mai mult de 10 zile pe luna
Apa si mancare se administreaza la discretie si produsele sa fie cat mai proaspete ( fructele si legumele )
Pentru a stimula reproducerea un factor important este lumina. In aceasta perioada perusi au nevoie de lumina puternica de circa 10-12 ore pe zi. Tinand cont ca in aceasta perioada nu se mai poate cu lumina naturala, este bine sa le asigurati una artificiala.
Colivia trebuie sa fie cat mai mare, pentru a le oferi spatiu suficient imperecherii. In colivie trebuie achizitionat un cuib, din lemn, in general acesta trebuie sa fie inchis si destul de incapator atat pentru femela cat si pentru pui.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro