Povratak

Papagal nimfă bolnav

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ciiprian-balbuzan

Ciprian Balbuzan, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Am un papagal nimfă bolnav și nu știu ce să îi fac, mănâncă dar este foarte trist, are penele zburlite și nu prea merge, spuneți-mi ce are, vă rog!

Mulțumesc, Florin

R: Simptomatologia afecțiunilor la păsările de apartament este foarte asemănătoare. Astfel, o pasăre bolnavă va sta mai tot timpul retrasă, cu ochii închiși, somnolentă, cu penele înfoiate, refuză hrana, de multe ori prezintă tulburări de echilibru, din acest motiv petrece mai mult timp pe sol. Atenție mare, întrucât bolile păsărilor sunt de multe ori fulgerătoare, cu evoluție scurtă, de maxim 2 zile în cazul problemelor respiratorii sau digestive.

 

Vă recomandăm să efectuați o inspecție a cuștii în care este ținută nimfa, urmăriți zilnic consistența și aspectul fecalelor, modul în care respiră pasărea, toate aceste indicii putându-vă sugera starea de sănătate a nimfei dumneavoastră.

Vă rugăm să mergeți de urgență la un medic veterinar, unde trebuie să fiți pregătit să oferiți detalii despre comportamentul păsării dumneavoastre în ultimele zile, despre hrana administrată, aspectul fecalelor, eventual dacă nimfa a intrat în contact cu alte păsări.

 

Îmbucurător este faptul că nimfa dumneavoastră consumă hrană, astfel sperăm ca recuperarea să fie mult mai rapidă. Nu neglijați papagalul, petreceți mai mult timp cu acesta, este posibil să resimtă o ușoară lipsă de afectivitate din partea dumneavoastră sau lipsa unui partener cu care să împartă colivia. Comportamentul nimfei este foarte asemănător cu cel al papagalilor inseparabili, astfel acești papagali resimt cu ușurință lipsa unui partener de viață. Încercați să administrați papagalului dumneavoastră o alimentație cât mai variată, din care să nu lipsească fructele, semințe de diverse dimensiuni, bonusuri vitaminizate etc. Toate acestea au un important rol în prevenirea stărilor de apatie sau stres.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro