Povratak

Ouă Marele Alexandru

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Gabi Cernica

Gabriel Cernica, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î:Bună ziua

Am pereche marele Alexandru care de curând au făcut un ou.
Nu ma pricep de nicio culoare în ceea ce privesc ouăle,ce anume trebuie făcut ca să iasă pui...am nevoie de un sfat și câțiva pași pe care sa.i urmez ca la carte.

Multumesc
O zi buna


R: 
Femela Marele Alexandru va putea incepe sa depuna oua dupa circa 3-4 saptamani de la inceperea curtarii si imperecherii. Exista cateva semne care ne indica faptul ca momentul depunerii oualor se apropie: femela isi va petrece din ce in ce mai mult timp in cuib si se va hrani mult din osul de sepie si blocul de minerale (nutrienti de care are nevoie pentru formarea cojii oului); femela va aranja si rearanja de nenumarate ori substratul din cuib; cu 12-24 de ore inainte de depunerea oului cloaca femelei va fi vizibil umflata.

In perioada premergatoare depunerii, ca si in perioada incubatiei, este foarte important sa oferiti femelei posibilitatea de a se imbaia, umiditatea este extrem de importanta atat in “prepararea” oualor cat si in procesul de incubatie (cand ouale din cuib trebuie sa aiba diferite niveluri de umiditate pentru a se dezvolta normal). Dieta femelei este foarte importanta, oferiti-i neaparat suplimente de calciu si minerale (os de sepie, blocuri de minerale), ou fiert tare, seminte germinate, mixuri de seminte de calitate.
In general, femela Marele Alexandru va depune in medie circa 2-6 oua mici, rotunde si albe. Ouale sunt depuse cate unul la doua zile. Daca femela Marele Alexandru se afla la prima depunere, este posibil ca primul ou sa prezinte urme de sange si sa fie usor alungit.
Procesul de incubatie poate incepe inca de la depunerea primului ou. Ouale fertile raman viabile pana la 7 zile la temperatura camerei daca procesul de incubare nu a inceput.
Nu neaparat toate ouale depuse sunt fertile, așadar nu din toate vor ieși pui.
Dupa 7-10 zile de la inceperea incubatiei, ouale pot fi verificate pentru a evalua fertilitatea lor si dezvoltarea embrionului dinauntru. Pentru aceasta va trebui sa folositi o mini lanterna (sau sa adaptati o lanterna mai mare) al carei fascicul de lumina sa nu fie foarte puternic (expunerea la caldura puternica omoara embrionul). Luati oul si, intr-o camera unde este intuneric, expuneti fundul acestuia (capatul mai lat) la fasciculul de lumina provenit de la lanterna.
Daca oul este fertil, va trebui sa vedeti imediat sub coaja o retea fina de capilare distincte si rosii, iar embrionul apare ca o pata inchisa la culoare in mijlocul acestei retele. Veti vedea de asemenea si o bula de aer in interiorul cojii.
Micul Alexandru necesită o zonă de cuibărit, în care să-și depună ouăle. Când zona de cuibărit este plasata la dispozitia perechei, femela incepe sa se pregăteasca de reproducere și să producă ouă. Zona de cuibarit este de obicei o cutie mare din lemn de obicei, cu un singur orificiu în ea, pe unde păsările pot intra. Această casetă se poate achiziționa de la magazinele Maxi-Pet, așa cum puteți vedea în link-ul următor: FOP Cuib din lemn pentru păsări mari. Partea de jos a casetei ar trebui să fie căptușite cu un pat moale, cum ar fi talaș. Femela de Micul Alexandru va rearanja acest așternut pe gustul ei înainte de a produce primul ou. Fără o zonă de cuibărit, Marele Alexandru nu va produce nici un ou.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro