Povratak

Excrescenţă pe aripa peruşului

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ciiprian-balbuzan

Ciprian Balbuzan, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua, peruşul meu are de ceva vreme o excrescenţă pe lateralul aripii. S-a mai întâmplat de două ori acest lucru, însă de fiecare dată problema s-a rezolvat cu betadină şi diverse unguente. De această dată excrescenţa este semnificativ mai mare, iar peruşul nu mai poate zbura din cauza ei. Se întamplă să se şi lovească la aripă şi să sângereze zona respectivă. Îmi puteţi sugera un unguent care să dea rezultate în astfel de situaţii? Mă gândesc că soluţia ar fi îndepărtarea chirurgicală, însă peruşul e destul de bătrân (deşi nu pare, e foarte vioi), motiv pentru care nu aş dori sa se ajungă la asemenea soluţie.

Vă mulţumesc. Anca

R: Este destul de dificil de realizat ce fel de afecţiune are peruşul dumneavoastră. Este evident că aceste formaţiuni apar în mod repetat, astfel ne putem gândi la o viroză care poate determina apariţia acestor formaţiuni de tip papilom. În general, păsările, datorită toaletajului excesiv, prin smulgerea penelor, pot duce la infectarea zonei de unde a fost smulsă până, în cazul sângerării.

Bacteriile se dezvoltă cu uşurinţă la acest nivel, putând apărea abcese, care pot ceda la tratament cu antibiotice. De asemenea, mai putem bănui existenţa unor tumori sau tumorete, însă necunoscând cazul dumneavoastră, acest din urmă exemplu rămâne la stadiul de simplă supoziţie.

În cazul papiloamelor, acestea se pot cauteriza, dar ţinând cont de vârsta înaintată a perușului, numai un medic veterinar în urma unei consultaţii poate stabili riscul unei intervenţii. Vă rugăm să mergeţi la un consult la medicul veterinar pentru precizarea unui diagnostic şi care să vă ofere soluţii pentru rezolvarea problemei peruşului. Îmbucurător este faptul ca peruşul este vioi, deci aparent se prezintă destul de bine, însă nu uitaţi că bolile la păsări sunt fulgerătoare, iar starea de sănătate se poate înrăutăți subit.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro