Povratak

Protejarea câinelui de căldura excesivă

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef

Elena Platon, dr. med. vet.

MAXI PET Str. Sibiului, nr.10 Șelimbăr, Jud. Sibiu, Șelimbăr


 

Î: Va rog sa ma ajutati cu informatii si sfaturi referitoare la modul de ingrijire al cainelui pe perioada caniculara. Ce as putea face in plus fata de o perioada normala? Va multumesc!


R:
Termoreglarea la câini se realizează exclusiv prin respirație și de aceea trebuie să oferim patrupezilor o atenție deosebită în sezonul călduros. 

Pentru a-i ajuta să treacă mai ușor peste zilele toride de vară vă recomand să:


• tundeți animalul dacă acesta are blana lungă pentru a se asigura o mai bună ventiație la nivelul pielii dar tunsoarea să nu fie una foarte scurtă pentru a evita arsurile solare;


• planificăți plimbările atunci când este mai răcoare afară, seara și dimineața.


• amenajați un loc la umbră unde poate sta pe timpul zilei. Dacă țineți câinele în curte, este bine să aibă în padocul lui o cușcă amplasată la umbră. Ideal ar fi ca, cușca să fie câptușită cu un material termoizolant, iar dimineața o puteți uda, astfel încât pe timpul zilei supraîncălzirea cuștii se va realiza mai greu.


• îi asigurați mereu apă proaspătă pentru hidratare și răcorire;


• le puneți la dispoziție saltea cu efect răcoritor;


• De asemena puteți să îi puneți la dispoziție o piscină pentru căței iar dacă sunteți nevoit să scoateți câinele afară când este căldură mare, vă recomand să îi puneți o șepcuță și puteți folosi și bandanele răcoritoare.
Mai multe produse pentru răcorirea animalului dumneavoastră de companie puteși găsi accesând acest link.

 

În sezonul cald multe animale intră în șoc caloric. Simptomatologia șocului caloric este reprezentată de respirație accelerată și zgomotoasă, gâfâitul abundent, mers nesigur, apatie, salivă lipicioasă, vomă, mișcări necontrolate. Dacă aceste semne sunt prezente, ceea ce trebuie să faceți este să duceți imediat câinele într-un loc răcoros, să îl răcoriți cu un cearșeaf umed și să îl forțați să bea apă, iar după ce s-a răcorit mergeți cu el la veterinar pentru a vă asigura că este în afara oricarui pericol.

Pentru a nu-i pune viața în pericol, nu lăsați câinele în mașină pe timpul verii nici măcar pentru câteva minute!

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro