Povratak

Oasele de pui in alimentatia cainilor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef

Georgiana Paraschiv, dr. med. vet.
MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi

Î: Buna seara,cainele meu a inghitit un os de pui gatit,nu pare sa aiba nimic.Respira bine si i-am dat o bucata de paine si a mancat-o cu multa pofta. Ce as putea face?

 


R:  
La nivelul cavității bucale, oasele pot produce fisuri sau rupturi dentare, leziuni la nivelul mucoasei orale și a limbii, aceasta fiind bine vascularizată poate duce la hemoragii masive, blocaje ale fragmentelor osoase la nivelul molarilor mandibulari etc.

Fragmente sau chiar oase întregi pot fi înghițite accidental și pot provoca blocarea căilor aeriene, ducând la asfixiere. Aschiile osoase pot irita tractul digestiv pe toata lungimea sa: esofag, stomac, intestine. Oasele care punctioneaza stomacul sau intestinele provoaca peritonita, o infectie extrem de grava. In intestine fragmentele osoase pot obstructiona tranzitul intestinal si vor duce la constipatie severa. Intrucat nu pot fi digerate complet, aschiile de os sunt eliminate prin fecale. Cainele va defeca cu greutate si cu dureri. Anusul poate fi lezat si va elimina scaun cu sange.

In cazul de fata cea mai buna recomandare ar fi să  supravegheati catelul cateva zile, iar daca starea generala este buna inseamna ca osul respectiv nu i-a cauzat nicio problema.

Pe viitor, va recomandam sa nu ii mai oferiti oase de pui, pentru a evita orice tip de problema. 

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro