Povratak

Maturitatea sexuală la câini

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Alexandra Niculae

Alexandra Nicolae, dr. med. vet,
Maxi Pet, Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună seara.

Am o femela şi un mascul de Rottweiler, femela are 5 ani iar masculul un an. Femela este la a doua fătare iar masculul este încă virgin.

Femela a intrat în călduri iar masculul nu îi face nimic, este posibil să nu fie bun masculul pentru montă?

Vă mulţumesc. Violeta

 

R: Câteva informații despre ciclul reproductiv la femele găsiți în următorul articol: Ciclul reproductiv al femelelor 

 

În ceea ce privește maturitatea sexuală la masculi, acesta apare în jurul vârstei de 6-7 luni, cu o lună mai târziu decat la femele, însă se recomandă monta dupa vărsta de 2 ani. În cazul câinilor din rasele de talie mare care ating maturitatea sexuala între 18 și 24 luni, monta se recomandă după acesta vârstă. Masculii adulți se pot împerechea în orice moment după ce au atins maturitatea sexuală.

Vârsta precoce poate fi unul dintre motivele pentru care masculul dumneavoastră nu are instinctele sexuale încă bine dezvoltate, vă recomand să aveți răbdare aproximativ încă un an până când să folosiți masculul pentru montă.

 

Lipsa de interes pentru femelă din partea masculului poate să apară mai ales la câinii tineri și neexperimentați și poate fi cauzată de mirosuri noi, oameni sau zgomote. Masculul nu va fi distras dacă se afla într-un mediu familiar, în acest fel se poate concentra doar pe femelă. Dacă masculul pare intimidat sau nervos este bine să intre în contact cu femela treptat.

 

Puteți lasa câinii să se joace 10-15 minute, să îi desparțiți și apoi să îi lăsați să se joace iar. Poate dura câteva zile pentru ca un câine tânăr și neexperimentat să se simtă confortabil de aceea este bine ca primul contact dintre câini să se facă înainte cu câteva zile de montă.

 

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro