Povratak

Incontinenţa urinară

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef

Elena Platon, dr. med. vet.

MAXI PET Str. Sibiului, nr.10 Șelimbăr, Jud. Sibiu, Șelimbăr


 Î: Va rog frumos sa imi spuneti ce tratament este necesar pt o Viszla cu incontinenta urinară? Precizez ca are varsta de 15 ani si este castrata de 8 ani.


R: 
Incontinenţa urinară apare la câini, mai ales la femelele sterilizate. Această manifestare este cauza pierderii controlului asupra sfincterului vezicii urinare.

 

Astfel apar pete de urină în locul unde a dormit animalul, sau acesta este umed pe trenul posterior după ce se ridică de jos. Unii câini pot pierde urină în mers. Sfincterul este sub control hormonal. Hormonii implicaţi sunt estrogenul (în cazul femelelor) şi testosteronul (în cazul masculilor), secretaţi de ovare, respectiv testicule. Fiziologic aceşti hormoni mai sunt secretaţi, în cantităţi mici, şi de glandele adrenale.

 

Cantitatea de hormoni secretaţi este suficientă pentru menţinerea tonusului sficterului vezical, însă la unii indivizi acest lucru nu se întâmplă şi se ajunge la eliminarea involuntară de urină.


La aceste animale, investigaţiile medicale apar fără modificări. Încontinenţa urinară poate să apară chiar după câţiva ani de la sterilizare.

În aceste cazuri se intervine medicamentos atât în cazul femelelor, cât şi în cazul masculilor.

Tratamentul constă fie în administrarea de produse homonale (estrogen, respectiv testosteron), fie administrarea de stimulanţi pentru sfincterul vezical (cum ar fi fenilpropanilamina).

Incontinenţa urinară poate avea şi alte cauze cum ar fi infecţiile urinare şi urolitiaza.

Înfecţiile urinare sunt mai frecvente la femele decât la masculi. Animalele cu infecţie urinară urinează mai frecvent, au dureri, lasă pete de urină, au accidente în casă. Tratamentul se va institui conform recomandărilor medicului vetrinar curant.

În cazul animalelor cu blocaj uretral urina se acumulează în vezica urinară, creşte presiunea, iar urina ajunge să se elimine pe lângă corpul ce blochează uretra. Această situaţie este fatală animalului în 3-4 zile.

Şi în cazul animalelor mature se poate vorbi de senilitate şi pur şi simplu să nu realizeze că elimină urină.

 

Vă recomand să mergeți cu cățelușa dumneavoastră la un cabinet veterinar pentru un control și pentru initierea unui tratament.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro