Povratak

Ieșit afară Bichon Havanez

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Gabi Cernica

Gabriel Cătălin Cernica, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Buna ziua,

Am un catel Bichon Havanez, are 3 luni si jumatate (la mine este de 2 luni). Am facut toata schema de vaccinare, dupa ultimul vaccin si microcipare l-am mai tinut in casa 7 zile, pana acum i s-au facut 2 deparazitari interne. Reactie a avut la ultimul vaccin, in sensul ca a fost un pic abatut si n-a avut pofta de mancare 2 zile dupa, dar tot a mancat. In rest, este foarte energic, s-a invatat la 2 zile dupa ce l-am luat sa-si faca nevoile pe covorasul absorbant.Problema este ca am inceput sa il scot afara si la primele 2 iesiri a fost foarte speriat si nu a facut nimic afara. Apoi a inceput sa faca caca afara pe trotuar, insa nu vrea deloc sa faca pipi afara. S-a tinut o zi intreaga pentru ca i-am strans de tot covorasul absorbant. Daca am vazut ca nu vrea sa faca afara dupa 24 de ore i-am pus din nou covorasul si a facut pipi imediat. Am continuat sa il scot de 2-3 ori pe zi, face caca, dar nu face pipi. Cum il aduc in casa se duce si face pe covoras.Afara, daca este intr-o zona mai putin zgomotoasa, exploreaza, miroase foarte mult, se plimba, insa nu face deloc pipi, nici macar nu ridica piciorusul cum fac alti caini.Cum imi recomandati sa procedez? Este posibil sa aiba vreo problema sau doar este prea mic? MI se pare ciudat face caca afara, dar nu si pipi, de aceea sunt ingrijorata.

 

 

R:Bună ziua,

Vă mulțumim pentru întrebarea dumneavoastră,

Cățelul asociază urinarea cu prezența covorașului, așa cum s-a învățat. Acesta este motivul pentru care urinează numai pe covorașul absorbant. De asemenea, urinarea are și semnificația marcării teritoriului, iar frica și mirosul altor câini pot duce la inhibarea acestei nevoi. Acasă, este doar el, deci se relaxează și marchează covorașul. Defecarea nu are această semnificație și ca urmare nu este inhibată de prezența altor câini.
Soluția constă în așezarea covorașului pe trotuar sau pe iarbă, în parc, pentru a combina mediul exterior, nou pentru el, cu condițiile obișnuite de urinare. Pe măsură ce cățelul se obișnuiește cu padul așezat afară și urinează (încă) tot pe el, dar nu în casă, puteți să îi strângeți covorașul definitiv.
De asemenea, plimbările lungi, activitatea fizică și jocurile în parc stimulează nevoia de eliberare, mult mai mult decât așteptarea într-un singur loc
Astfel de probleme apar des la căței, în special la cei de talie mică, care sunt sperioși și la care adaptarea cu mediul exterior este mai anevoioasă.

Sperăm că aceste informații vă vor fi de folos,

Gabriel Cătălin Cernica

 

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro