Povratak

Discospondilita la caini

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua!

Am un american bully in varsta de 3 ani si a fost diagnosticat cu discospondilita si displazie de sold.As dori sa stiu ce este de facut pentru ca toti doctorii pe care i-am consultat au spus ca este destul de grav.

Va multumesc!


R: 

Discospondilita reprezintă inflamația discurilor vertebrale consecutiv unei infecții bacteriene sau fungice. La câini, ca și la restul animalelor vertebrate, coloana vertebrală este compusă dintr-o serie de oase (vertebre), cu rolul de a susține poziția corporală și de protecție a măduvei spinării. Între două vertebre consecutive se găsește câte un disc intervertebral. Acestea sunt rotunde, cartilaginoase, cu un nucleu fibros și au rolul de a permite mișcarea normală a vertebrelor fără ca acestea să se frece între ele.

Infecțiile la acest nivel sunt localizate la nivelul discurilor intervertebrale și, de cele mai multe ori, ajung la acest nivel prin intermediul circulației sangvine (infecția primară fiind localizată în altă parte a corpului). Din cauza apropierii de măduva spinării simptomele observate sunt de tip neurologic: durere, dificultate în realizarea mișcărilor, mers rigid, mers incoordonat, slăbiciunea membrelor, șchiopături, febră.

Cauzele apariției inflamației discurilor intervertebrale sunt:

-          infecții bacteriene (infecții urinare, respiratorii etc)
-          infecții fungice
-          intervenții chirurgicale
-          mușcături
-          fracturi
-          prezența unui corp străin
-          leziuni la nivelul spatelui sau coloanei vertebrale
-          abcese localizate în apropierea locului inflamat.

Diagnosticul se pune pe baza semnelor clinice, unui set complet de analize de sânge, de urină, radiografii și/sau RMN, CT.

Tratamentul depinde de gradul de întindere al infecției, mergând de la tratament medicamentos și repaus până la intervenție chirurgicală pentru înlăturarea discului afectat în cazurile foarte grave.

Displazia de șold reprezintă o afecțiune care constă în dezvoltarea anormală sau defectuoasă a șoldului (articulația coxo-femurală). Dezvoltarea anormală a șoldului poate determina uzura excesivă a cartilajului articular datorită susținerii greutății corporale, ducând în final la dezvoltarea artrozei, o afecțiune articulară degenerativă.

Cauzele sunt ereditare și de mediu. Cauzele ereditare sunt reprezentate de genele transmise de ambii părinți către pui și care determină această afecțiune, iar factorii de mediu sunt reprezentați de toate influențele exterioare ce pot altera creșterea și funcționarea oaselor, cartilajelor, ligamentelor, tendoanelor și mușchilor (rata de creștere, alimentația, exercițiul, greutatea corporală). Mediul în care câinele crește include și tipul și intensitatea exerciţiului. 

Semnele clinice sunt reprezentate de șchiopătură, rigiditate după odihnă, mers țeapăn, intoleranța la activitatea fizică, aplomb modificat. De obicei, câinii nu își arată disconfortul, deoarece durerea este mai degrabă de intensitate redusă și continuă, decât ascuțită și acută. Examenul radiologic este singura metoda de diagnostic de certitudine a displaziilor și de stadializarea a bolii degenerative articulare secundare. Din punct de vedere al terapiei, se poate opta pentru administrarea substanțelor antiinflamatorii cu eliberare prelungită, care acționează la nivel osteoarticular.

Suplimentarea cu calciu se face în cazul în care puiul are o deficiență de absorbție dovedită (în urma realizării unei dozări de calciu din sânge), care se poate solda cu rahitism (această afecțiune se stabilește în urma unui consult clinic și a unei radiografii). Pe lângă suplimentele minerale medicul veterinar poate recomanda și administrarea unor produse special concepute pentru sănătatea articulațiilor

În cazul câinilor cu displazie de șold, cel mai important aspect de urmărit este greutatea, deoarece excesul de kilograme va pune și mai multă presiune pe articulațiile deja afectate. Pentru a estima dacă animalul are o greutate ideală sau este prea gras, puteți să îi palpați coastele – ar trebui să puțeți să le simțiți. Dacă nu puteți, atunci câinele va trebui să mai slăbească.

Un alt aspect important de care trebuie să țineți cont este condiția fizică a animalului. Acesta are nevoie de o musculatură puternincă, mai ales pe trenul posterior, pentru a susține corpul. În acest sens, este indicat să îi oferiți perioade scurte și dese de mișcare, preferabil plimbări sau înot. De asemenea, puteți să mergeți cu el la un centru pentru fizioterapie canină unde să poată realiza exerciții special concepute pentru afecțiunile sale. Instructorul în fizioterapie va consulta animalul pentru a evalua starea lui și va recomanda un program de terapie, acesta putând include: acupunctură, exerciții pe banda de alergat sub apă, terapie laser și altele.

În casă aveți grijă să aibă un pătuț confortabil, care să îi ofere suficientă susținere și să fie într-o zonă ferită de curent și umiditate. În perioadele cu vreme rece puteți să îi faceți masaje în zonele afectate (numai dacă animalul vă lasă și nu prezintă semne de durere la atingere). De asemenea, puteți să aplicați comprese calde (sau sticle cu apă caldă) câte 15 minute de două ori pe zi.

De cele mai multe ori, câinii cu displazie de șold vor prezenta dificultate în mers pe suprafețe alunecoase (gresie, parchet). Astfel, este de preferat să îl țineți pe covor sau mochetă. Dacă nu este posibilă evitarea zonelor alunecoase, atunci puteți să optați pentru șosete sau încălțări cu efect de antialunecare.

Pentru a stabili dacă este necesară suplimentarea hranei cu un complex vitamino-mineral, vă recomandăm să faceți un control veterinar amănunţit care poate să includă: radiografii, dozări ale calciului și ale celorlalte componente implicate în fixarea acestuia în oase din sânge (eventual realizate înainte și după administrarea de suplimente pentru a observa dacă acestea se absorb corespunzător de la nivel digestiv) etc. În cazul în care se constată probleme de absorbție de la nivel digestiv atunci se recomandă administrarea suplimentelor pe cale injectabilă.

Dacă animalul prezintă durere de intestitate mare va fi nevoie de medicație specifică cu substanțe antiinflamatoare. În cazurile grave, atunci când câinele prezintă dureri mari constante și starea lui generală este mult afectată, se pot realiza intervenții chirurgicale pentru corectarea displaziei. Există mai multe tipuri de operații pentru displazie. Pentru a determina dacă este nevoie de operație și care este metoda cea mai bună pentru câinele dumneavoastră va trebui să consultați un medic veterinar chirurg ortoped care, în urma realizării mai multor teste și analize și evaluării stării animalului, vă poate recomanda cele mai variante de tratament.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro