Povratak

Detartraj la căței

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua, pentru detartraj trebuie facuta anestezie totala sau se poate si seda usor? Am un caine talie medie si altul talie mare, ambii maidanezi.

R: Tartrul se formează prin impregnarea plăcii bacteriene (pelicula de bacterii și resturi alimentare acumulată mai ales la baza dinților) cu sărurile de calciu prezente în salivă. Acumulările de tartru vor produce iritarea și inflamarea gingiilor care pot sângera și la o atingere ușoară. În timp se va produce retracția gingivală, precum și apariția bolii parodontale ce poate duce la căderea dinților.

Tartrul se poate localiza supragingival (reprezintă depozitele vizibile formate pe dinte) și subgingival (localizat în spațiile dintre dinte și gingie). Aceste depuneri atrag în continuarea bacterii și produc formarea a peliculei ce va duce la agravarea bolii în timp.

Detartrajul reprezintă o intervenție chirurgicală ce presupune îndepărtarea acumulării de tartru de la nivelul dentiției. Acest tratament constă în spargerea și înlăturarea depozitelor prin metoda manuală sau cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Acest aparat are o ansă metalică ce vibrează sub acțiunea ultrasunetelor și, consecutiv vibrațiilor transmise printr-o peliculă de apă, duce la dezintegrarea tartrului.

Manopera în sine nu este dureroasă, dar sensibilitatea dinților de la acest nivel (agravată de gradul de dezvoltare al complicațiilor produse de tartru), precum și necooperarea animalului necesită folosirea anesteziei totale. În funcție de gravitatea afecțiunii, după detartraj, se poate recomanda masajul gingiilor cu un gel special, aplicarea de spray-uri antiseptice sau chiar administrarea de antibiotice simultan cu medicație antiinflamatoare.

Înaintea realizării oricărei intervenții chirurgicale ce presupune folosirea anesteziei este recomandat un control medical veterinar și realizarea unui set de analize de sânge (examen hematologic și biochimic) pentru aprecierea stării de sănătate a animalului, precum și cum va reacționa acesta la efectul substanțelor utilizate în realizarea anesteziei.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro