Povratak

De ce rod cainii scoarta copacilor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
daniela

Daniela Ghelmez, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua!

Am un caine de curte care nu se poate opri din ros copacii. Face destula miscare, are parte de destula companie, incerc cat pot sa ma joc cu el sa ii consum energia, totusi cand ramane singur se apuca de ros. Are 7 luni, dintii pare ca i-a schimbat pe toti.
Ce pot face? pot incerca o solutie sa dau pe copaci ? nu stiu altfel cum sa ii transmit ca nu e bine ce face.

Va multumesc!


R: 

O mare parte a câinilor rod copacii. Din păcate acest obicei poate provoca o serie de probleme.
În momentul în care rod bețe, copaci , lemne câinii pot înghiți bucăți din acestea care în timp pot duce la blocaje intestinale, sau diferite așchii se pot înfige la nivelul cavitații bucale sau esofagului.
Unii copaci pot fi toxici pentru câini și pot duce la apariția intoxicațiilor.
Motivele pentru care câinii ajung să roadă copaci:
• pur și simplu le place gustul și cum se simte bățul în gură
• au nevoie de o dietă mai bogată în fibre
• le este foame
• sunt anxioși sau plictisiți
• suferă de sindromul pica
În cazul câinilor care rod din plăcere este recomandat să le oferiți o varietate mare de jucării speciale de ros, astfel vor avea alternativă.
Pentru cei care rod pentru fibre este indicat să le oferiți o hrană cu un conținut mai mare de fibre.
Dacă rod de foame cea mai bună soluție este să li se ofere o cantitate mai mare de hrană pe parcursul zilei.
În cazul câinilor care petrec mult timp singuri acest comportament poate să apară ca urmare a anxietății de separare sau din cauza plictiselii.
Animalele pot dezvolta anxietatea de separare oricând în funcție de situațiile care apar în mediul lor de viață.Unii câini pot fi mai anxioși ca alții. Câinii suferă de anxietatea de separare atunci când rămân singuri, chiar și pentru perioade scurte de timp. Lătratul , rosul, râcâitul sunt o parte din manifestările specifice. Acești câini trebuie acomodați treptat cu mediul. Se poate apela la specialiști în comportamentul canin pentru a primi sfaturi și pentru a se stabili un program. Se poate opta chiar pentru tratament medicamentos în unele situații.
Măsuri pe care le puteți lua:
- țineți câinele în partea cea mai liniștită a casei
- se limitează stimulii vizuali și auditivi.
- puteți să lăsați un radio, tv sau un aparat cu sunete de fundal . Aceste aparate pot crea senzația că cineva este acasă.
- lăsați-i cățelului o jucărie pe care o folosește doar în momentele în care sunteți plecați și care trebuie să fie spectaculoasă, un obiect cu mirosul dumneavoastră impregnat.
Pica este o afecțiune care poate duce la apariția altor probleme de sănătate , unele foarte grave. Este caracterizată de consumul obiectelor non-alimentare.
Cauzele apariției pot fi : stresul, plictiseala, lipsa exercițiului fizic, lipsa socializării sau poate fi cauzata de alte probleme medicale precum deficiențele nutriționale, anemia hemolitică imun mediată, anemia feriprivă, parazitozele intestinale, tumori, hipertiroidismul sau diabetul. în această situație se recomandă să mergeți cu animalul cât mai repede la cabinetul veterinar pentru un consult de specialitate.
Pentru a descuraja rosul copacilor este indicat să folosiți obiecte care fac sunete neplăcute atunci când animalul se duce la copac sa înceapă rosul, să folosiți un NU ferm.
De asemenea este indicat să folosiți sprayuri amare, nontoxice pe care să le aplicați pe copaci.
O altă alternativă ar fi să îngrădiți copacii astfel să nu mai poată roadă scoarța.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro