Povratak

Alimentația câinilor din rasa Bichon havanez

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef

Ana Mazilu, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 


 

Î: Buna ziua!Ce mancare este recomandata pentru un bichon havanez de 5 luni (5 kg) ?Pana acum i-am dat hrana uscata Royal Canin Mini Puppy.Problema este ca nu stiu ce cantitate sa ii dau zilnic si mi-e teama ca ii dau mai mult decat trebuie, mai ales ca de curand a facut o indigestie.Pot sa incep sa ii dau complementar si hrana umeda?Daca raspunsul este afirmativ, este buna hrana umeda Royal Canin Mini Puppy?Cum ar trebui sa ii introduc hrana umeda (de cate ori pe saptamana) ? Va multumesc!


R: 
Câinii din rasa Bichon havanez sunt câini de talie mică şi au următoarele etape de viaţă:

 

 

• de la 0 la 2 luni este încadrat în categoria puppy
• de la 2 la 10 luni este junior
• vârsta de adult începe la 10 luni şi durează până la 8 ani
• după vârsta de 8 ani câinele este senior.

 


Există hrană specială pentru fiecare categorie de vârstă, deoarece fiecare etapă din viață are anumite cerințe nutriționale. Este necesar ca tipul de hrană pe care alegeți să i-l dați, indiferent de marcă, să fie pentru câinii de talie mică în creștere. Tinand cont de varsta catelusului dumneavoastra, este necesar sa ii administrati o mancare de buna calitate, care sa ii asigure necesarul de nutrieti. In aceasta situatie hrana trebuie sa fie aleasa in functie de talia, varsta si de ce nu si in fuctie de rasa acestuia. In magazinul nostru exista o mancare uscata superpremium reprezentata de urmatoarele game : Rustican, Brit Care, Alleva, Carnilove, Royal Canin, Hill’s, Purina Pro Plan, Affinity Advance, Belcando. Toate produsele prezinta varianta de junior pentru talie mica. Hrana care se administreaza pana la varsta de 10 luni.

 


Hrana industrială trebuie să aibă cea mai mare pondere în alimentaţie sau chiar să fie hrănit exclusiv cu tipul acesta de hrană. Alături de hrana umedă se poate administra în rație și hrană uscată. Mâncarea umedă poate fi înlocuită total sau parţial cu hrană uscată.
Trebuie să ştiţi că atunci când vă decideţi să schimbaţi marca de hrană pe care o administraţi câinelui este necesară o trecere treptată, cu amestecarea hranei iniţiale cu noul tip de hrană timp de 7-10 zile, pentru a evita apariţia unor probleme digestive.
Cantitatea de hrana pe care trebuie sa o administrati zilnic, difera de la un producator la altul, de aceea este bine sa verificati pe fiecare produs in parte cantitatea recomandata la varsta actuala a animalului. Pentru a acoperi intregul necesar de substante nutritive este de preferat sa alegeti o hrana cat mai buna calitativ pentru a reusi sa ii oferiti un start bun in crestere. Cu cat hrana este de mai buna calitate, cu atat cantitatea de suplimente vitamino-minerale ce trebuie administrata va fi mai mica, venind suplimentar doar cu administrarea calciului pentru intarirea sistemului osos.

 


Nu este recomandat ca hrana să fie lasată la discreție, ci să se stabilească 3 tainuri pe zi pentru pui și 2 tainuri pentru adulți, se lasă hrana 15 minute în fața animalului, daca nu consumă se ridică și primește la următoarea masă. Apa proaspătă se lasă la discreție.
În timp ce de multe ori, hrana uscată este suficientă pentru a asigura o alimentație suficientă pentru câinele adult, există unele situații în care hrana umedă este binevenită, chiar recomandată (de exemplu, atunci cand cainele nu consuma suficienta apa pe parcursul unei zile, hrană umedă poate completa nivelul de hidratare, întrucât aceasta conține o cantitate considerabilă de apă). Hrana umeda are avantajul unui gust/texturi mai atractive pentru câini, a stimulării funcției rinichilor (prin aportul de umiditate) și a apropierii mai mari de dieta orginală a mamiferelor. Un dezavantaj este că unii câini o vor mânca de poftă și se vor putea îngrășa dacă nu se oferă o cantitate limitată / adaptată nevoii câinelui.

 

 

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro