Povratak

Hrănirea hamsterilor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ciiprian-balbuzan

Ciprian Balbuzan, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Am nevoie de un sfat de la dumneavoastră. Am 6 hamsteri. Sunt slăbuţi. Am fost cu ei la veterinar. Nu au nimic. Le-am luat vitamine. Ce îmi mai puteţi recomanda? Unul are 11 luni, este hamster sirian, iar ceilalţi 5 sunt hamsteri pitici în vârstă de o lună şi jumătate.

Mulţumesc, Simona

R: Problema dumneavoastră pare să fie una simplă, întrucât aţi efectuat deja o vizită la un medic veterinar, în urma căreia aţi aflat că hamsterii sunt sănătoşi. Cu siguranţă există un dezechilibru în hrana pe care o administraţi hamsterilor, în sensul că anumite vitamine sau minerale lipsesc sau sunt în cantitate insuficientă. Ne-ar fi ajutat mult dacă aţi fi specificat în întrebarea dumneavoastră cu ce tip de hrană vă hrăniţi hamsterii. În continuare am să vă fac o scurtă prezentare a tipurilor de hrană pe care le puteţi administra. Întrucât hamsterii, indiferent de rasă, sunt rozătoare şi consumă preponderent hrană de origine vegetală, putem oferi acestora o varietate largă de seminţe, pelete sau fructe uscate pe care le regăsiţi cu uşurinţă şi în magazinul nostru, precum: VITAKRAFT, VERSELLE LAGA, OLA, PRESTIGE, WITTE MOLEN (ordinea este pur întâmplătoare).

Seminţele nu trebuie să lipsească niciodată din alimentaţia hamsterilor, fiind o sursă importantă de energie. În plus, se recomandă suplimentarea hranei cu fructe sau legume proaspete pe care vă recomandăm să le spălaţi foarte bine în prealabil. Salata verde şi varza nu se recomandă în alimentația rozătoarelor, de asemenea nu amestecaţi diverse sortimente de fructe şi legume, pentru evitarea problemelor de tranzit.

Zilnic se mai poate administra fân proaspăt, întrucăt hamsterii adoră fânul. În plus, fânul asigură un tranzit bun hamsterilor. În perioadele de stres, cauzate de schimbări de mediu, alimentaţie etc, se recomandă suplimentarea hranei hamsterilor cu vitamine (picături, dropsuri etc.) sau  cu hrană vitaminizată.

Nu uitaţi să oferiţi zilnic apă proaspătă hamsterilor dumneavoastră. Utilizaţi pe cât posibil vase cu picurător, întrucât apa se păstrează limpede pe tot parcursul zilei.


Spaţiul în care locuiesc hamsterii trebuie să fie suficient de larg cât să asigure confortul necesar, în plus aşternutul trebuie să fie permanent uscat şi schimbat periodic. Dacă urmaţi aceste indicaţii, cu siguranţă veţi sesiza o îmbunătăţire a stării hamsterilor dumneavoastră.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro