Povratak

Castrarea iepurilor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Gabi Cernica

Gabriel Cernica, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Am o problema cu iepurasul meu! L-am castrat acum 3 saptamani si încă nu si-a revenit complet ! Nu mănâncă normal , are zile când fecalele sunt foarte mici , e mereu apatic , sta intrega zi doar in pat fără sa se atingă de mâncare , când vin de la munca trebuie sa îl oblig sa mănânce ceva ! De 2 zile am observat ca ii curge nasul ! Care ar putea fi cauza?

R: Cand iepurasul isi revine din anestezie, va fi stresat si se va observa o inflamatie la locul unde s-a efectuat operatia. Asa ca se recomanda sa fie lasati sa se retraga in spatiul lor preferat, sa primeasca la discretie fan de calitate, hrana preferata si un bol cu apa si sa nu fie supusi vreunui stres extern. Femelele se recupereaza de obicei mai greu, fiind apatice cateva zile.

Spatiul in care are loc recuperarea trebuie sa fie suficient de cald. Daca nu mananca, se recomanda administrarea frunzelor de patrunjel, menta, rucola, daca nu consuma fanul. Iepurele poate fi hranit si cu seringa, din care le putem da sa bea apa si ceai si cu care le putem administra pasta de pelete si verdeturi. E foarte important ca tranzitul intestinal sa fie reluat cat mai rapid, de aceea se recomanda administrarea lichidelor.
Iepurii sterilizati au nevoie de mai putina hrana si tind sa se ingrase mai usor, asa ca se impune reducerea portiei de hrana uscata si suplimentarea fanului.
Iepurele dumneavoastră poate avea o viroză sau o bacterioză respiratorie. Afecţiunea care provoacă descărcările nazale este, cel mai probabil la nivel nazal, apărând ca urmare a unei iritaţii și a inflamației mucoasei de la acest nivel.
Afecţiunile de la niveluri mai profunde ale sistemului respirator, şi anume la nivel faringian, bronhial sau pulmonar sunt situaţii în care simptomul caracteristic este tusea.

Descărcările nazale, alături de strănut și ștergerea nasului cu lăbuțele anterioare, pot fi declanşate şi de o alergie la anumite substanţe sau particule ce pot fi inhalate de către animalul dumneavoastră. Dacă stă într-un mediu închis, aceste simptome pot fi declanşate din cauza excesului de amoniac din aer, de exemplu.
Ori iepuraşul dumneavoastră poate fi alergic la particule din aşternutul sau: fân sau rumeguş. În acest caz, încercaţi să îi schimbaţi mediul în care stă, sau să aerisiţi mai mult acea încăpere, sau să îi schimbaţi marca aşternutului.
Condiţiile favorizante cele mai frecvente în apariţia acestor afecţiuni sunt temperaturile scăzute şi curenţii de aer. Astfel, ar fi indicat ca iepurele dumneavoastră să nu fie ţinut în locuri cu astfel de condiţii de microclimat.

Cât despre tratament, acesta se va institui in conformitate cu cauza apariției simptomatologiei și va fi administrat numai de către medicul veterinar curant.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro