Povratak

Alimentaţia iepuraşilor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mihaelaa-vet

Mihaela Mincu, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Am o iepurică de 2 ani care încă de când era mică nu prea consuma fân, cu toate că nu i-a lipsit niciodată, iar morcovii nici să nu-i vadă... Hrana ei preferată este: alune, dropsuri cu fructe de padure, cu miere, Vitacraft fit, pâine, biscuiţi şi dacă s-ar putea fructe şi legume proaspete: pătrunjel, ardei, castravete, măr, dar de la acestea scaunul este mai moale şi i le dau cu restricţie. Din câte am citit fânul este foarte important în alimentaţie pentru a uşura tranzitul intestinal, de aceea vă rog să mă învăţaţi ce să-i fac să consume şi fân şi altă hrană, spre exemplu sortimentele de hrană uscată pentru iepuri. Acum zac în bolul de hrană, în afară de cea enumerată mai sus, pentru a nu ajunge la un deficit de vitamine şi de alte elemente necesare unei bune stări de sănătate. Este bine dacă una două zile nu-i dau hrana ei preferată, lasând-o să fie nevoită de foame să consume fân? 

Vă mai întreb dacă este adevărat că după vârsta de 2 ani, o iepurică femelă care nu a facut puiuţi niciodată are şanse să facă cancer mamar, indicat fiind să facă pui pentru a evita aceasta situaţie, sau să o sterilizez.

Mulţumesc, Daniela

R: Iepurii au un tub digestiv scurt şi este adaptat să prelucreze eficient şi cea mai săracă hrană. Pe de o parte îşi sustrag nutrienţii din hrana pe care o consumă, dar pe de altă parte o serie de grăsimi esenţiale şi vitamine le iau din consumul de cecotrofe direct de la nivelul anusului.

Iepurica dumneavoastră are un apetit capricios şi este normal să refuze fânul şi peletele în favoarea alimentelor crude, deoarece cele din urmă sunt suculente şi delicioase.

Fânul într-adevăr este foarte important datorită cantităţii mari de fibre, care ajută la o bună digestie, optimizează absorbţia la nivel digestiv şi imprimă consistenţa fecalelor.

Peletele de asemenea sunt foarte hrănitoare, mai ales cele vitanimizate şi cele ce conţin şi adaos de fructe deshidratate. Atenţie însă că acestea conţin şi o cantitate mare de carbohidraţi ce pot duce la îngrăşarea iepuraşului.

De asemenea este bine ca o perioadă să nu îi administraţi în raţie dropsuri sau alte recompense pentru a-şi canaliza atenţia spre hrana pe care trebuie să o consume cu precădere.

În cazul leporidelor, frecvenţa apariţiei tumorilor pe fond hormonal este mai scăzută decât la celelalte specii, dar este indicat să o sterilizaţi în cazul în care nu doriţi să aibă puişori, diminuând acest risc.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro