Povratak

Prezenţa sângelui în fecalele pisicuţelor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Alexandra Niculae

Alexandra Nicolae, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua, am o pisicuţă de 7 săptămâni, rasa Persan Doll Face. În urmă cu câteva zile i-am dat pastiluţa de deparazitare care se dă înainte de vaccinarea de la 2 luni jumatate şi de a doua zi, când face treaba mare, la final elimină şi o picătură de sânge amestecat cu ceva gelatinos.

În momentul când se aşează să facă treaba mare se foieşte un pic şi miaună dar apoi face destul de repede. De asemenea, am observat că are şi gaze, în special seara, în rest mănâncă normal, bea apă şi este activă, numai că nu se spală imediat ce a folosit litiera. Ce este de făcut? Mulţumesc. Annelisa


R: Apariția sângelui în fecale este un semn că ceva este în neregulă cu animăluțul dumneavoastră. Sângele în fecale poate să apară sub doua forme: fie sânge roșu aprins, nedigerat, ce poartă denumirea de hematochezie. În acest caz sângele provine din porțiunea inferioară a tubului digestiv (colon, rect); fie sânge de culoare negricioasă cunoscut sub numele de melenă, sângele provine din regiunea superioară a tubului digestiv.

 

Cauzele apariției sângelui în fecale sunt multiple și pot indica de la un lucru banal până la ceva serios.

Câteva din cauzele apariției Hematocheziei sunt :

  •         Boli virale ale pisicilor provocate de virusul imunodeficienței feline, virusul leucemiei feline sau virusul peritonitei infecțioase feline.
  •         Parazitismul.
  •         Leziuni la nivelul inferior al tubului digestiv, provocate de inghițirea de obiecte ascuțite sau dure.
  •         Zgârieturi în apropierea anusului.
  •         Boli bacteriene care determină inflamarea intestinelor și în consecință sângerarea lor.

 

Indiferent de cauze este important să mergeți la veterinar pentru un consult de specialitate, consecutiv unor teste specifice se poate stabili un diagnostic exact și se poate adopta conduita terapeutică adecvată.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro