Povratak

Apariţia disputelor între pisici

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Adriana Florentina Florea

Adriana Florentina Florea, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua, aş avea nevoie de un sfat pentru restabilirea armoniei dintre un motanel şi sora lui. Cei doi au 1 an şi 10 luni şi fac parte dintr-o “familie extinsă” în care coexistă fericiţi şi paşnici, în casă şi în curte alături de 4 câini maidanezi şi 6 pisici (mama, cei patru pui ai ei de 1 an şi 10 luni şi o pisicuţă de 8 luni), foarte răsfăţaţi.

 

Toţi sunt sterilizaţi, iar până acum nu am avut probleme, dar de câteva săptămâni avem parte uneori de lupte grele între motanul Max şi sora lui (căreia de multe ori îi este frică şi să mai vină acasă. Am încercat să nu-i lăsăm în aceeaşi cameră sau să fie nesupravegheaţi, am încercat să-i mângâiem pe amândoi simultan ca să evităm gelozia, dar rezultatele se lasă aşteptate. Unde greşim şi ce ar trebui să facem să revenim la situaţia de armonie de dinainte? Mulţumesc anticipat, Anca

 

R: Pisicile sunt animale foarte teritoriale și de cele mai multe ori își apără foarte hotărât tertoriul. Unele pisici nu vor să dea păcii nici o șansă.

Motivele pentru care pisicile nu se înțeleg sunt : nesocializarea prin lipsa unei experiențe plăcute cu alte pisici în timpul vieții de pui; o ciocnire între două personalități puternice sau, în cazul pisicilor care inițial s-au înțeles bine, un lucru înfricoșător sau neplăcut (zgomotul artificiilor sau mirosul adus de la clinica veterinară) care este asociat cu cealaltă pisică. Maturizarea pisicilor poate de asemenea, să ducă la schimbarea relațiilor dintre cele două pisici; schimbări majore au loc în mediul în care trăiesc pisicile (renovări, cineva nou s-a mutat în/din casă).

 

Sfaturi pentru a face față disputelor dintre pisicile dumneavoastră:

Niciodată nu lăsați pisicile să se bată, ele nu își rezolvă problemele astfel și de  cele mai multe ori  disputele devin din ce în ce mai frecvente și mai grave. Puteți întrerupe agresiunile prin bătăi puternice din palme sau stropindu-le cu apă folosind un pulverizator.

 

Sterilizați toate pisicile, masculii sunt mai predispuși să aibă un comportament agresiv.

 

Separați locurile de unde mănâncă și beau apă. Reducerea competiției dintre pisici se face prin furnizarea de multiple boluri identice de mâncare și apă, locuri de dormit sau litiere în zone diferite ale casei sau spațiului de locuit.

 

Nu încercați să calmați sau să temperați pisica agresivă, cel mai bine este să o lasați în pace și să îi oferiți spațiu, dacă vă apropiați imediat de ea există posibilitatea să își redirecționeze agresivitatea asupra dumneavoastră.

 

Furnizați pervaze, spații la înălțime, locuri de ascuns, cutii cât mai multe astfel încât să stea unde vor ele și să îsi ofere spaţiu una celeilalte.

 

Recompensați comportamentul dorit, lăudați sau oferiți recompense pisicilor atunci când ele se comportă așa cum doriți.

 

Încercați produsele cu feromoni pentru pisici, acestea imită mirosul natural al pisicilor (pe care noi nu îl putem percepe) și le induce o stare de confort, scade stresul, astfel casa devine un loc sigur pentru ele și minimalizează comportamentul agresiv și marcarea teritoriului. Este necesar să folosiți difuzorul de feromoni în zona cea mai frecventată de pisicile dumneavoastră. În magazinul nostru nu găsiți produse de acest gen, însă ele sunt disponibile pe piaţa din țara noastră sub numele de Feliway.

 

În cazul pisicilor care până la un anumit punct s-au înțeles puteți să încercați și următoarele lucruri:

 

  • Separați pisicile în camere diferite pentru câteva zile sau câteva săptămâni, astfel încât să aibă locuri de dormit separate, colţuri de hrană și apă separate, litiere separate. În acest fel ele se aud și se miros reciproc dar nu pot interacționa.

 

  • Puneți-le bolurile de mâncare de o parte și de alta a ușii închise. Acest lucru le va obliga să se apropie una de cealaltă atunci când fac ceva ce le face plăcere (mănâncă).

 

  • În fiecare zi schimbați camerele în care stau pisicile atfel vor experiemnta variații și fiecare va avea acces la mirosul celeilalte.

 

  • După mai multe zile, dacă amândouă pisicile sunt relaxate, deschideți uşa un centimetru, dacă rămân calme deschideți ușa încă puțin și apoi din ce în ce mai mult. Dacă pisicile rămân calme este posibil ca ele să fie gata să stea iar împreună. Dacă reacționează și arată orice semn de agresivitate (mârâie, scuipă, dau cu gheara), trebuie să le separați iar și să reveniți iarăși la pașii de apropiere enumerați mai sus.

 

  • Există cazuri de succes când stăpânii au frecat o bucățică de ton de corpurile și de capul pisicilor, astfel pisicile au devenit foarte ocupate cu auto-toaletarea (care este un comportament relaxant) și a scăzut riscul de a se simții deranjate de cealaltă pisică. Dacă lucrurile merg foarte bine pisicile se vor toaleta chiar una pe cealaltă pentru că nu pot ajunge la sucul de ton care este pe capetele lor.

 

  • Nu ezitați să contactați un specialist în problemele comportamentale ale animalelor pentru sfaturi.
  • Unele pisici pur și simplu nu pot trăi împreună în pace și după cum știți stresul și tensiunea nu sunt sănătoase nici pentru noi și nici pentru animalele noastre,  decât să le forțați să coexiste în stres, este mai bine să le țineți separat sau să găsiți o altă casă pentru una dintre ele.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro