Povratak

Determinarea sexului perusilor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
laura-dorca

Laura Dorca, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua! Am 3 peruși: o fată matură are năsucul maroniu închis și mai am încă doi dar aceștia au năsucul un albastru deschis sunt tot fetițe? Pe cei doi îi am de anul trecut din septembrie  și au aceeași culoare la năsuc - albastru deschis. Vă mulţumesc. Danni

 

R: Cea mai simplă și cel mai puțin invazivă cale de a determina sexul perușului e să așteptați împlinirea vârstei maturității (aproximativ 12 luni sau chiar mai mult) și dezvoltarea și colorarea cerumenului. Culoarea cerumenului diferă la masculi și femele.

 

Dacă se dorește sexarea la vârsta juvenilă sau a perușilor adulți cu cerumenul nepigmentat sau pigmentat ambiguu (precum varietățile albino, lutino, sau varităților pestrițe sau a celor ce au culoarea ușor estompată) este mult mai complicat și ar trebui să se folosească o metondă invazivă pentru determinarea sexului, precum testul ADN (din sânge, pene sau coaja oului din care a eclozat) sau endoscopia chirurgicală. Examinarea culorii cerumenului perușilor maturi.

Cerumenul este banda de piele ușor ridicată situată deasupra ciocului păsării, ce cuprinde nările perușului. Masculii și femelele tinere (mai mici de 12 luni) au, în general, cerumenul colorat în albastru, roz sau violet și nu ajută la determinarea sexului. Atunci când ajung la maturitate, 8-12 luni, culoarea cerumenului se schimbă, în funcție de sexul păsării. La masculii maturi, cerumenul va fi colorat în albastru intens sau violet intens. La femelele mature cerumenul se va colora în maro intens, sau în culoarea cafeniu-roșiatic , ocazional, în albastru albicios.
 
De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că cerumenul masculilor depinde și de culoarea generală a penajului. Masculii cu un penaj normal colorat au culorea cerumenului albastră sau violet .
Masculii cu penajul ușor estompat nu își vor schimba culoarea cerei forte mult față de cea din timpul creșterii și va fi colorată în roz sau violet.
Culoarea maronie a cerumenului, ce se observă la femele este efectul nivelului ridicat de hormoni estrogeni. De obicei atunci când nivelul estrogenilor crește cerumenului femelei se schimbă din maro în cafeniu-roșietic. Se poate întâlni această culoare și la masculii bătrâni ce suferă de tumori testiculare secretoare de hormoni estrogeni.

 

Trebuie să ținem cont de faptul că femelele de peruș ce prezintă un dezechilibru hormonal vor avea cerumenul colorat în albastru deschis o perioadă lungă de timp (chiar și luni de zile). Deseori anomalii ale unor organe interne pot duce la apariția unor astfel de dezechilibre (de exemplu afecțuni renale).

 

Un alt criteriu pentru determinarea sexului perușilor ar fi examinarea  membrelor. Astfel, hormonii responsabili în colorarea cerumenului  în albastru la masculi, respectiv în maroniu la femele,  acționează, de asemenea și  asupra pielii membrelor , colorand-o  similar cerumenului fiecărui sex în parte.  Când perușii devin maturi pielea picioarelor se va colora într-o nuanță de albastru intens, la masculi și una de roz sau maroniu, la femele. Trebuie să avem în vedere ouatul, în determinarea sexului perusilor. 

 

Dacă unul din peruși va depune un ou, atunci aceea va fi femela. Doar femela de peruș stă pe ouă. Însă să aveți  în vedere că dacă femela nu stă pe ouă asta nu însemnă că e mascul. Femela poate să nu depună ouă, asta datorită unor diverse motive, precum: vârsta (prea tânără sau prea în vârstă), malnutriție, afecțiuni ale tractului genital,  retenția oului,  condiții de stres.

 

Masculii au corpul mai mare decât al femelelor. Masculii maturi tind să aibă o mărime mai mare decât femelele mature de peruș.  De asemene, masculii au o formă a capului mai mare decât o au femelele. Penajul masculului este mult mai viu colorat decât al femelei. Toate aceste criterii se aplică doar în cazul exemplarelor sănătoase.

 

Dacă vom evalua după acest criteriu trebuie să luăm în considerare și mutațile genetice ale masculilor (ce determină culorile mai șterse) , precum și varitățile de culoare albino, lutino, albastru deschis, galben pal, verde deschi, multicolorii etc.

 

Comportamentul este un alt criteriu de diferențiere a sexelor la peruși. Masculii sunt ceva mai docili și învață să reproducă cuvinte. Dimineața și seara, aceștia vor cânta, scoțând sunete prelungi și variate. Un alt semn distinciv pentru masculi ar fi faptul că hrănesc femela.

Femela nu cântă,  însă poate vorbi sau scoate sunete atunci când dorește să atragă atenția. Femelele sunt mult mai jucăușe și curioase. Au tendința să roadă mai mult. Sunt ceva mai agrsive, mai nervoase și ciupesc mai tare decât masculii.

Există câteva partirticularități pentru deosebirea sexului la perușii foarte tineri, însă acestea pot fi distinse doar de un crescător experimentat.

Cerumenul celor două sexe are un aspect similar, la prima privire. Însă dacă ne vom uita mai atent se vor obeserva câteva diferențe subtile. Masculii tinere vor avea cerumenul colorat în roz sau în violet albăstrui. La femelă, în jurul nărilor se vor observa, cu greu, inele albicioase, iar restul cerumenului va fi colorat în bleu.

 

Dacă ne vom uita, cu atenție la ochiul perusiului, atunci când acesta este liniștit vom observa că dimensiunea pupilei este mai mare la femela tânără și mai mică la mascul.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro