Povratak

Setea excesiva la caini

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef

Ioana Strungaru, dr. med. vet.

MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi

Î: Buna ziua! Sunt din Constanța, am o cățelușă bichon, de 8 kg, în vârstă de 14 ani, sterilizată de la vârsta de 2 ani. În luna mai a avut 2 cistite hemoragice, la interval de 3 săptămâni, a urmat tratament și a trecut. Cam de atunci, a început să bea foarte multă apă, urinează foarte des, gâfâie permanent, apetit normal. Am făcut analizele de sânge, glicemia 98, colesterol 528, TGP 132, în rest, uree, amilază, creatinina normale. Ecografia arată ficat gras, calculi renali. Am trecut pe hrană hepatică și hrană renală.Ce tratament se recomandă pentru a estompa setea excesivă, urinarea excesivă, în condițiile în care a ajuns să bea cam 800 ml apă în doar 10 ore? Va multumesc!


R: 

Setea reprezintă senzația transmisă de sistemul nervos organismului, atunci când concentrația de apă din organism scade, iar sărurile se acumulează în exces. Atunci când organismul si-a pierdut echilibrul, se instalează senzația de sete. În condiții normale, setea excesivă apare atunci când organismul încearcă să dilueze o cantitate prea mare de săruri ori toxine acumulate în organism. Așadar, setea excesivă poate fi catalogată la câini drept o reacție de apărare a organismului.

Cantitatea de apă pe care trebuie să o bea un câine în mod normal într-o zi variază în funcție de diverși factori cum ar fi:
-alimentația- câinii care sunt hrăniți în proporție mai mare cu hrană uscată, vor consuma o cantitate mai mare de apă;
- anotimpul - vara, cerința de hidratare a organismului este mult mai mare decât în anotimpurile reci;
- activitatea- câinii care nu fac deloc mișcare nu vor consuma la fel de multă apă precum acei câini au o activitate fizică mai intensă;
- talia- câinii de talie mare vor consuma mai multă apă decât câinii de talie mică;
- câinii cu probleme urinare care sunt hrăniți cu dietă specială pentru afecțiuni urinare, vor consuma mai multă apă deoarece, această dieta este bogată în sodiu și va forța diureza, care este extrem de importantă pentru diluarea urinei și "curățarea rinichilor";
- urinarea excesivă: când câinele bea multă apă, automat urinează mai mult.

De asemenea, bolile cele mai frecvente care evoluează cu polidipsie sunt:
1. Diabetul care se manifestă prin polifagie, polidipsie, poliurie;
2. Insuficiență renală - polidipsia este simptomul principal;
3. Sindromul Cushing - asociat cu setea excesivă. Sindromul este des întâlnit la câinii aflați în a doua etapă a vieții. În această afecțiune apar și alte simptome cum ar fi urinarea crescută, căderea părului și slabiciune musculară;
4. Afecțiuni hepatice;
5. Pancreatită;
6. Efecte secundare ale unor medicamente (corticoizii);
7. Gastrite sau ulcere gastrice;
11. POLIDIPSIA PSIHOGENICĂ

În concluzie, menținerea echilibrului hidric în organism este esențial pentru starea de sănătate a câinelui dumneavoastră. În mod normal, câinii își reglează singuri echilibrul de apă, consumând exact atâta apă de câtă au nevoie.
Având în vedere afecțiunile anterioare și cele actuale ale cățelului dumneavoastră, această sete exagerată este justificată.
Pentru a preveni hidratarea excesivă trebuie sa vă asigurați că dieta câinelui nu conține prea mult sodiu.
În cazul diabetului, sindromului Cushing, afecțiunilor renale sau hepatice, de obicei nu puteți face nimic, pentru că în principal se are în vedere tratarea afecțiunii principale.
Vă recomandăm să mergeți la medicul veterinar pentru un consult amănunțit, analize de sânge, urină, examene imagistice. Numai cu ajutorul unor investigații suplimentare se poate stabili diagnosticul diferențial al bolilor manifestate prin aceleași semne clinice.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro