Povratak

La ce vârstă pot să îmi spăl câinele?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
daniela

Daniela Chelaru, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. La ce vârstă pot să îmi spăl câinele?

Mulțumesc, Roxana


R: Spălarea câinilor este un proces complicat cu care trebuie să obișnuiți animalul treptat. Câinele trebuie familiarizat cu locul unde doriți să-l spălați când va crește. Dacă alegeți cada, atunci trebuie să îl puneți în cada goală la început și să îi oferiți recompense, astfel va înțelege că nu i se întâmplă nimic rău. Apoi, treptat, trebuie să introduceți apa, asigurându-vă că nu este nici prea caldă, nici prea rece. Apa va fi până la nivelul genunchilor câinelui. Pe toată această perioadă recompensați animalul. Când s-a obișnuit puteți să folosiți dușul.

 

Pentru spălarea animalelor se recomandă utilizarea exclusivă a produselor veterinare, deoarece produsele de uz uman schimbă pH-ul pielii (care este diferit de cel al oamenilor) și predispun animalul la apariția problemelor dermatologice.

Pentru puii de câine trebuie să folosiți produse delicate, adresate vârstelor mici, adică șampoane pentru Puppy.

Nu se recomandă spălarea puilor mai mici de 8 săptămâni. Până la această vârstă se pot utiliza șervețele speciale pentru pui sau se pot șterge cu un prosop umed.

 

După vârsta de 8 săptămâni se pot introduce șampoane specifice vârstei, blănii etc.

 

Indiferent de vârsta animalului, în timpul băii trebuie evitat contactul produselor de curățare cu ochii și urechile acestuia. În urechi se recomandă introducerea unor tampoane de vată, iar curățarea acestora se face separat cu produse dedicate toaletării auriculare.

 

În cazul puilor care au o schemă de vaccinare ce se întinde pe parcursul mai multor săptămâni, trebuie acordată o atenție aparte, deoarece nu este indicat ca animalul să răcească. De aceea este necesară evitarea spălării animalului până la terminarea schemei de vaccinare. Însă, dacă totuși se hotărăște  îmbăierea lui, acesta trebuie uscat bine, ținut la căldură, evitați curenții de aer până la uscarea completă atât a blănii, cât și a pufului de la baza blăniței care rămâne umed.

 

Spălarea puilor nu trebuie să fie mai frecventă de o dată pe lună. Dacă animalul se spală mai des, pielea i se va usca. La câinii adulți se recomandă  cam 3- 4 băi anual, însă la câinii de apartament se poate ajunge la o dată pe lună, însă nu mai des de atât.

 

Mai multe informaţii găsiţi în articolu despre îmbăiere.  

 

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro