Povratak

Efectul fumului de tigara asupra cainilor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Elvira Lupoae IS

Lupoae Elvira, dr. med. vet.
MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2, Iasi

Î: Buna ziua!Am un bichon cu vârsta de 3 ani .de 2,3 zile strănută , credeți ca este din cauza fumului de tigara? Tin sa menționez ca nu prea l-am scos afara zilele astea . Și chiar astăzi a vomat un lichid de culoare Galbena.Va multumesc!


R: 

Fumul de țigară este toxic atât pentru oameni cât și pentru animalele de companie. Există studii ce susțin faptul că că acesta determină la căței în proporție de peste 60% apariția unor forme de cancer. De obicei la câinii cu botul lung, fumatul pasiv poate determina apariția cancerului nazal datorită faptului că tractul respirator este mai lung, iar la cățeii cu botul scurt poate determina apariția cancerului pulmonar. De asemenea există posibilitatea apariției și cancerului oral deoarece aceste substanțe cancerigene se pot acumula la nivel bucal.
Fumatul pasiv la animale se traduce prin inhalarea directă a fumului de țigară sau în urma reziduurilor de fum rămase pe blană, mobilier, haine chiar dacă camera în care de obicei se fumează a fost aerisită.
Trebuie să se țină cont că animalele de companie (cele care locuiesc în apartament) petrec în general mult mai mult timp în casă decât proprietarii.
Simptomele cele mai cunoscute care apar datorită fumului sunt următoarele:
- probleme la nivel respirator;
- vomă;
- salivație;
- diaree;
- probleme ale pielii;
- probleme cardiace.
Mai mult, unele substanțe din compoziția fumului de țigară pot determina apariția unor alergii care se exprimă prin înroșirea și iritarea ochilor.
Pe termen lung, expunerea repetată și prelungită la fumul de țigară poate duce la inflamații ale gâtului, traheei și ale bronhiilor, animalul manifestând simptome precum tuse cronică, dureroasă și obositoare.  
Cea mai cunoscută substanță dintr-o țigară este nicotina, aceasta fiind principalul compus neurotoxic din tutun. Dacă se întâmplă ca animăluțul să consume din greșeală între două și patru țigări, acestea sunt suficiente pentru ca un câine de 4.5 kilograme să manifeste semnele unei intoxicații. Simptomele unei otrăviri cu nicotina depind de cantitatea și de tipul de nicotina inghițită de câine și de greutatea animalului. Majoritatea câinilor vomită după ingerarea acesteia. Dacă se consumă cantități însemnate, efectele pot fi letale pentru animal, însă, chiar și putina nicotina poate induce simptome. 

Fara tratament, intoxicatia cu nicotina poate cauza paralizia muschilor pulmonari si cainele poate muri pentru ca nu poate respira in doar cateva ore de la ingerarea nicotinei. Cele mai intalnite simptome ale intoxicatiei cu nicotina sunt: tremuratul, slabirea, lipsa coordonarii, depresia, hiperactivitatea, letargia (in cazul dozelor mari), ritmul rapid al respiratiei sau respiratie ingreunata, salivarea excesiva, pupilele dilatate, vomitarea, diareea, posibile atacuri de apoplexie si aritmia cardiaca. Diagnosticul de intoxicatie cu tutun este bazat de obicei pe identificarea unor situatii in care patrupedul a fost expus sau a mancat produse ce contin nicotina si arata simptome specifice.


Voma de culoare galbenă poate indica existenta parazitilor interni sau obstrucție intestinală. Vă recomand să mergeți la un control veterinar pentru a vă asigura că animăluțul dvs nu suferă de ceva grav.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro