Povratak

Dermatită alimentară

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mihaelaa-vet

Mihaela Mincu, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Am un mascul Chow Chow în vârstă de 8 luni. În ultima vreme se muşcă de spate de langă codiţă şi nu ne lasă să îl atingem în acea parte. Am fost la medic şi a spus că are dermatită alimentară şi trebuie să îi dau 3 luni numai un tip de crocantine (Forza 10) pe bază de peşte, doar 250g pe zi, problema e că nu le mănâncă, a slăbit foarte mult şi îi cade părul suviţe.

 

Se poate să îi dau altceva (menţionez că până acum a mâncat orez cu pui, cu ton, carne de vită, de pui şi puţine crocantine pe bază de pui)?
Vă mulţumesc, Valentina

R: Alergia reprezintă o reacţie de hipersensibilitate a organismului căpătată la contactul cu anumite substanţe alergene, care în mod normal sunt inofensive (praf, polen, carne de pui, ou, lactate, substanţe chimice, detergenţi etc.), fie la un produs medicamentos, la o anumită bacterie sau ca urmare a înţepăturilor de insecte (albină, salivă de purice.

Pot fi întâlnite reacţii ale organismului dintre cele mai neaşteptate, dar cele mai frecvente reacţii alergice se produc la nivelul pielii, al mucoaselor şi al căilor respiratorii. Cea mai gravă exprimare a alergiei este şocul anafilactic tradus prin edem glotic, apare rareori.

 

De obicei dermatita alergică de natură alimentară se exprimă clinic prin prurit intens şi generalizat, grataj excesiv, animalul îşi muşcă lăbuţele, îi cade părul şi apar modificări cutanate eruptiv-exudative.

 

O reacţie putenică a organismului se constată şi la saliva de purice care poate da prurit excesiv în zona bazei de prindere a cozii, animalul se muşcă putând ajunge până la automutilare. Pielea este crustoasă, uneori sângerândă sau cu aspect exudativ.

 

Ca primă etapă a tratamentului trebuie să vă prezentați cu câinele la medicul veterinar curant unde i se vor administra substanţe cu efect antihistaminic şi antiiinflamator, iar dacă leziunea se complică cu o infecţie bacteriană suprapusă, se va recurge şi la antibioterapie. De asemenea pe pielea iritată se pot aplica loţiuni sau alte substanţe cu efect calmant. Acest tratament se realizează sub strictă supraveghere medical-veterinară.

 

Dacă nu este un câine care participă la concursuri şi expoziții canine, pe perioada verii îl puteţi tunde, pentru vindecarea mai rapidă a leziunilor, dar şi pentru o igienizare mai uşoară a pielii.


Cum puteţi ajuta dumneavoastră animalul acasă? Administrându-i o hrană de bună calitate, o dietă hipoalergenică, cu proteină hidrolizată ex.: Royal Canin Hypolargenic, Hills z/d sau d/d, Advance dermatosis, Purina DRM, Alleva Hypoalrgenic. Această dietă se va administrea în hrană minimum 3 săptămâni şi până la dispariţia semnelor clinice.


După perioada de dietă va trebui treptat să reveniţi la o hrană industrială de bază, cel mai bine cu un conţinut crescut de carne de peşte sau miel, având digestibilitate crescută şi fiind special destinate câinilor cu sensibilitate cutanată. Ex.: Brit Care miel şi orez , Brit Care somon şi cartof, Alleva miel şi orez, Alleva peşte şi orez, Purina Pro Plan Sensitive cu carne de somon, Happy Dog (Neuseeland cu carne de miel, Toscana cu miel şi orez). De asemenea, puteţi administra hrană cu proteină din carne pe care animalul nu a mai consumat-o până în prezent, de exemplu.: Happy Dog Africa cu carne de struţ, Happy Dog Irland cu carne de somon şi iepure, Alleva cu raţă.


Puteţi introduce în dieta animalului suplimente alimentare ce hrănesc pielea şi ajută la regenerarea firului de păr. Toate aceste suplimente alimentare au un conţinut crescut în acizi graşi omega 3-6 binecunoscuţi pentru efectele lor. În asociere cu aceste suplimente puteţi aplica pe pielea din zona cefei animalului pipete cu soluție ce opreşte căderea părului.

 

Un alt aspect de care trebuie avut grijă este deparazitarea externă. Fiţi siguri că aceasta se realizează periodic, iar modul de aplicare este corect. Folosiţi numai produse special destinate acestui scop.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro