Povratak

Deficiența de calciu după fătare la cățele

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Am o cățelușa care adaptează si in seara asta a facut o criză cred .A început să tremure si avea limba intr-o parte.are temp 40grade.cum pot sa o ajut?


R: 

Eclampsia reprezintă o deficiență de calciu de la nivelul sângelui (hipocalcemie) care apare în săptămânile după fătare, deși poate să se dezvolte și înaintea fătării sau pe perioada lactației. De regulă, simptomele apar în primele 40 de zile de fătare.

Simptomele ce pot fi observate sunt: lipsa instinctului maternal, nervozitate, agresivitate, neliniște, dezorientare, hipersensibilitate la stimuli externi, gâfâială, vomă, sialoree, diaree, mers rigid, tulburări musculare, tetanii (rigiditate la nivelul întregului corp), convulsii (care pot duce la formarea unor edeme cereblare), comă, temperatură corporală ridicată, respirație grea și rapidă. Dacă nu se intervine corespunzător la timp, eclampsia poate duce inclusiv la decesul femelei.

Cauzele apariției eclampsiei pot fi:
• administrarea suplimentară de calciu pe perioada gestației, fără recomandarea unui medic veterinar în prealabil (excesul de calciu duce la suprimarea producție de hormon paratiroidian care are drept efect un risc crescut de dezvoltare a unei hipocalcemii)
• administrarea unei diete cu un raport calciu/fosfor necorespunzător
• greutate corporală scăzută comparativ cu numărul puilor
• afecțiuni hormonale care influențează nivelul de calciu din sânge.
Pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine este necesară realizarea unui control medical, alături de o dozare a calciului de la nivel sangvin.

Eclampsia poate pune în pericol viața femelei, dacă este lăsată netratată. Tratamentul va viza scăderea temperaturii corporale și restabilirea concentrației de calciu din sânge pe cale injectabilă (intravenos lent pentru a preveni apariția unor complicații la nivel cardiac). Administrarea de calciu pe cale orală are nevoie de o perioadă de până la 24 de ore pentru a ajunge la nivelul sângelui, timp în care starea cățelușei se poate înrăutăți. De asemenea, dacă se utilizează pe cale orală preparate ce sunt indicate pentru utilizare injectabilă atunci cantitatea de calciu ce va fi absorbită la nivel intestinal va fi mult redusă, insuficientă pentru restabilirea echilibrului mineral. În anumite cazuri poate fi recomandată înțărcarea puilor precoce sau utilizarea unei formule speciale de lapte pentru hrănirea acestora, în locul laptelui matern. Dacă se va continua alăptarea puilor de către mamă va trebui să monitorizați permanent calciul seric. În funcție de necesitate poate fi necesară administrarea unor produse pentru controlul crizelor și al tetaniei.

O cățea ce a prezentat un episod de eclampsie va fi predispusă pentru apariția altor episoade la gestațiile următoare. Pentru prevenirea reapariției eclampsiei la fătările ulterioare va trebui să aveți în vedere următoarele aspecte:
• asigurarea unei diete de calitate și cu un raport de calciu/fosfor (1:1 sau 1:2) înainte de montă și pe durata gestației
• administrarea suplimentară de calciu se va realiza doar la recomandarea medicului veterinar (dacă acesta a observat prezența unui deficit ce trebuie corectat pe baza rezultatelor analizelor speciale)
• evitarea mâncărurilor cu concentrație crescută de fitați (soia, orz, orez, tărâțe și germeni de grâu) care interferă în procesul de absorbție al calciului de la nivel intestinal.
Pentru orice simptom sau modificare a stării generale a cățelușei apărută după fătare este necesar un control medical veterinar pentru identificarea cauzei și stabilirea unei scheme de tratament.

De asemenea, vă rugăm să țineți cont că acesta nu este un serviciu pentru soluționarea urgențelor medicale și răspunsurile pot întârzia, motiv pentru care vă recomandăm să vă duceți cu animalul la o clinică veterinară sau să apelați la serviciile unei ambulanțe veterinare în momentele în care observați apariția unei probleme de sănătate. Un tratament administrat în stadiile incipiente ale bolii va crește considerabil șansele de recuperare, va reduce durata tratamentului, precum și costurile acestuia.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro