Povratak

Apatie la căței

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna seara, in urma cu câteva luni am cumpărat un câine, de rasa Hasky, primul vaccin l-a avut făcut. La o luna după ce l-am luat dacă țin minte exact, trebuia sa ii fac cel de al doilea vaccin, bine înțeles l-am făcut, Menționez ca era pui când l am luat avea o luna cel mult atunci când se fac primele vaccinuri, au trecut doua luni și dintr-o data alaltăieri s-a simțit rău, am crezut ca este de la mancare. Astăzi nu avea chef de viața, a zăcut. Toată ziua am chemat un alt medic veterinar și mi-a spus ca probabil nu a fost bun vaccinul și presupunea ca are un fel de hemoragie. I-a făcut o injecție și la câteva ore fin păcate mi-a murit. Credeți ca este posibil ca la 2 luni, 2 luni jumătate sa fie din cauza vaccinului sau probabil sa mi-l fi otrăvit cineva.


R: 
Vaccinarea animalului este recomandată să se înceapă la vârsta de 6 săptămâni, până la această vârstă animalul fiind protejat de anticorpii preluaţi de la mamă. Schema de vaccinare este alcătuită din inocularea mai multor vaccinuri la distanţă de două-trei săptămâni unul de celălalt, în funcție de producător. Mai multe detalii legate de schema de vaccinare găsiţi într-un alt articol, apăsând aici.

Pe toată perioada vaccinării, animalul nu are voie să intre în contact cu alte animale sau cu locuri frecventate de acestea. Un câine sănătos sau vaccinat poate fi purtător pentru bolile virale specifice câinilor și poate să transmită aceste boli unui animal neprotejat. De asemenea, nu trebuie permis animalului să intre în contact cu hainele dumneavoastră de stradă şi mai ales cu încălţămintea folosită afară. Este recomandat ca animalul să iasă afară (și să intre în contact cu alte animale) abia la două săptămâni de la ultimul vaccin pentru a ne asigura că efectul acestora este instalat și, astfel, animalul este protejat.

Eficacitatea unui vaccin, indiferent de firma producătoare, depinde foarte mult de condițiile de depozitare și administrare. Vaccinul este un produs biologic, fiind recomandată depozitarea lui la frigider, la 2 – 4°C, ferit de razele solare. În momentul administrării, trebuie încălzit în palmă pentru a nu leziona țesutul care intră în contact direct cu el. Dacă vaccinul nu a fost păstrat în condiții favorabile, acesta devine ineficient în prevenirea bolilor. Atlfel spus, dacă vaccinul a fost ținut la căldură, nu va determina apariția răspunsului imun și câinele nu va dobândi anticorpi care să îl apere de bolile infecțioase.
Pentru a verifica eficacitatea vaccinurilor, se poate realiza dozarea anticorpilor specifici bolilor pentru care a fost imunizat câinele, la 2-3 săptămâni de la efectuarea vaccinării.

Daca vă referiți la diaree sangvinolentă, acesta este un simptom specific bolilor infecțioase cu care se poate confrunta un cățel în primele luni de viață. Fie că vorbim despre coronaviroză, parvoviroză sau jigodie, aceste boli se pot trata exclusiv în clinică, prin perfuzare continuă și administrarea, dacă se intervine rapid, a anticorpilor specifici bolii.

Produsele toxice pentru un câine sunt variate: plante toxice (majoritatea plantelor ornamentale), medicamente, substanţe chimice, agenţi de curăţare, vopseluri, antigel, otrava pentru rozătoare etc. Simptomele ingerării de substanțe toxice diferă în funcție de agentul care a produs intoxicația, mergând de la vomă, diaree, letargie, pierderea poftei de mâncare până la hemoragii interne și chiar deces.

Din păcate nu se poate spune exact de ce a murit cățelușul dumneavoastră. Singura metodă prin care puteți să identificați cauza decesul este realizarea unui examen necropsic (pentru identificarea eventualelor leziuni existente la nivelul organelor interne) și a unor teste suplimentare (analize de sânge, examinarea conținutului stomacal pentru identificarea unui eventual toxic ingerat de animal etc).

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro