Povratak

Alergii alimentare

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
bogdan3

Bogdan Manda, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Am un maidanez de aproximativ 7 ani. În ultimele 2-3 luni am observat că se scarpină din ce în ce mai mult pe tot corpul. Precizez faptul că nu are purici sau căpuşe. L-am dus la veterinar şi mi s-a spus că are o alergie dată de alimente. Mi-a recomandat să nu-l mai hrănesc cu mâncare gătită şi i-a făcut câteva injecţii cu vitamine; în fine, situaţia nu s-a schimbat cu nimic. De la ultima vizită la veterinar (în urmă cu aproximativ 20 de zile) i-am dat numai mâncare de câini, însă problemele persistă. Vă rog să mă ajutaţi şi să-mi spuneţi ce e de făcut. Cu stimă, Marin.

R: Hipersensibilitatea dată de hrană este foarte întalnită la câini. Există două cauze principale ale acestei hipersensibilităţi: alergiile alimentare (răspunsul imun al organismului) şi intoleranţa la anumite alimente (hipersensibilitate datorată altor cauze decât cea a răspunsului imun). Mecanismul de acţiune în alergiile alimentare este destul de complicat, dar este important de subliniat faptul că proteinele sunt întotdeauna „vinovate”. Proteinele de diferite origini sunt consumate de câine din carne, ouă, legume, cereale etc. Odată dezvoltate, aceste alergii pot să se păstreze pe întreg parcursul vieţii câinelui şi soluţia este eliminarea proteinelor „vinovate” din dieta.

 Cele mai frecvente alergii alimentare sunt date de: carnea de vită (60%), soia (32%), carnea de pui (28%), porumb  (25%),  grâu (24%) şi ouă (20%). Acestora li se pot adăuga şi anumiţi factori care cresc riscurile alergiilor.  Astfel, inflamaţiile, infecţiile sau utilizarea unor medicamente pot să afecteze tubul digestiv şi să crească posibilitatea apariţiei hipersensibilităţii alimentare. În plus, sensibilitatea la anumite alimente este mai întalnită la animalele tinere, acestea având reacţii alergice mult mai intense. Există rase cu predispoziţie pentru alergii alimentare (West Highland White Terrier, Cocker Spaniel, Irish Setter).

Cele mai intâlnite semne ale alergiilor alimentare sunt: vomă, diaree, prurit, grataj, chiar până la căderea părului, şi inflamarea zonei respective. Problemele alergice ale pielii încep de regulă în regiunea urechilor, deoarece este cea mai vulnerabilă zonă a corpului.


Ce e de făcut? Se recomandă să începeţi hrănirea câinelui cu diete veterinare special concepute pentru problemele medicale ale câinilor. Este necesară stabilirea tipului de hrană şi perioada de administrare, informaţii pe care le puteţi obţine de la medicii veterinari ai Maxi Pet. Gama dietelor veterinare este diversificată, având posibilitatea să vă oferim produse Hill’s, Royal Canin şi Advance.

Pentru început este bine să vă hrăniţi câinele cu alimente care nu produc alergii alimentare, ideale sunt cele care conţin proteine hidrolizate. Următorul pas poate să fie o dietă ce are la bază proteine şi carbohidraţi în forma lor naturală. De exemplu, carne de miel în amestec cu orez, peşte şi orez sau ouă şi orez. În această perioadă, câinele nu are voie să mănânce altceva. De asemenea, va trebui să acordaţi foarte multă atenţie tipurilor de alimente alese, încercând o eliminare controlată, pentru a depista proteinele responsabile de declanşarea alergiilor.

O dietă echilibrată şi care să elimine alergiile alimentare poate dura cel puţin 1-2 luni.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro